Szexuális úton terjedő betegségek

A szexuális úton terjedő betegségek és kifejezetten az AIDS elleni globális küzdelem a legnagyobb egészségügyi kihívás napjainkban. A HIV-vírus gyermekek körében való terjedésének megakadályozása, valamint az AIDS-es gyerekek kezelése kulcsfontosságú a járvány lassításáért és végleges megállításáért vívott harcban.

Az ún. STD (angolul sexualy transmitted diesease) alapvető tulajdonsága, hogy a terjedéshez szoros testi kontaktus szükséges. A kórokozók többsége alkalmazkodott az emberi szervezethez, így a külső környezetben hamar elpusztulnak. Az STD  megbetegedést több mint 30 kórokozó okozhatja, a fertőzés hüvelyen, végbélen, szájon át is megtörténhet.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO adatai szerint évente több mint 500 millió új STD megbetegedés jön létre, a fertőzöttek 80-85 %-a 35 év alatti, döntő többségük a 14-23 éves. Becslések szerint minden 10 szexuálisan aktív fiatal közül  3-4 évente legalább egyszer átesik valamilyen STD fertőzésen. Az STD fertőzések gyakran teljesen tünetmentesek, ezért nem fordulnak orvoshoz. A fel nem ismert fertőzések gyakran gyorsan kialakuló, súlyos szövődményekhez vezethetnek.

Mivel a fertőzöttek nagyrésze fiatalkorú, ezért tartottuk fontosnak, hogy beszéljünk a problémáról, ismereket terjesszünk.

Az AIDS egy betegség, amit a HIV-vírus okoz. A vírus az emberi szervezetben az immunrendszer sejtjeit pusztítja el, így a fertőzött emberek sokkal könnyebben kapnak el más betegségeket, testükben gyakrabban alakulnak ki daganatok. Ma már számos gyógyszer kapható, ami lassítja a betegség lefolyását, de a HIV-vírus ellenszerét még nem találták meg. A fertőzöttek a betegséget a lappangási időben és azon túl is tovább tudják adni. Az AIDS halálos betegség.

A vírus véren, ondón és hüvelyváladékon keresztül terjed, leggyakrabban akkor lehet elkapni, ha egy HIV-fertőzött óvszer nélkül közösül valakivel. Azok között a drogfogyasztók között is könnyebben terjed a betegség, akik a kábítószert injekcióstűvel adják be maguknak, és nem használnak minden esetben friss, steril tűt. A HIV-vírus anyatejen keresztül is terjedhet, ezért a HIV-fertőzött anyák átadhatják a betegséget a gyermeküknek.

Nyállal, izzadtsággal, könnyel, orrváladékkal nem lehet átadni a betegséget másnak, kézfogással, öleléssel, sőt, csókolózással sem fertőződhetünk meg. A HIV-fertőzött által használt törölközők, evőeszközök, egyéb személyes tárgyak nem fertőznek, és a vírus nem terjed a víz közvetítésével sem, nem kaphatjuk el például attól, hogy HIV-fertőzöttel együtt tartózkodunk strandon, uszodában vagy medencében.

A legtöbb esetben a HIV-vírussal való megfertőződés után a betegség 3-6 hétig lappang a szervezetben. 3-6 héttel később megjelenhetnek tünetek, mint például láz, hányás, hasmenés, a nyirokcsomók megnagyobbodása, izomfájdalmak, influenza-szerű tünetek, rossz közérzet, levertség. Ezek a tünetek azonban más betegségeket is jelezhetnek, és néhány hét alatt maguktól elmúlnak. A HIV-fertőzött ez után évekig tünetmentesen él, miközben a vírus belülről tovább gyengíti az immunrendszerét.

Ezt a krónikus tünetek megjelenésének időszaka követi, amikor visszatérő fertőzések, betegségek válnak jellemzővé. Gyakran a HIV-fertőzött személyek csak ebben a fázisban érzékelik, hogy valami baj van, de a tünetek változékonysága miatt néha a háziorvosok sem biztosak abban, hogy mivel állnak szemben. Ha a betegségnek ezt a szakaszát nem ismerik fel és nem kezelik, kialakul az AIDS, amiben a szervezet súlyos immunhiányos állapotban van, gyenge, még az olyan hétköznapi betegségeket sem tudja leküzdeni, mint a megfázás.

A HIV-fertőződést egyértelműen csak HIV-teszttel lehet kimutatni!

Az AIDS megelőzhető a kábítószerek, különösen az intravénás anyagok kerülésével, a nem steril tű használata ugyanis fokozza a fertőzésveszélyt. A szexuális úton való terjedést a legkönnyebben óvszerhasználattal lehet megelőzni, kialakulását gátolja továbbá az úgynevezett PrEP-tabletta (pre-expozíciós profilaxis: a vírus sejtekbe épülésének gyógyszeres megelőzése), ami a hatóanyagai segítségével védi a HIV-negatív embereket a fertőzéstől. Csak egészséges, nem HIV-fertőzött emberek szedhetik, és csak addig hatásos, amíg rendszeresen, az előírtaknak megfelelően szedik be. A PrEP-tabletták nem védenek a teherbe eséstől, és nem védenek más nemi úton terjedő betegségektől sem.

Az AIDS terjedését sok tényező miatt nehéz megállítani, nem csak azért, mert nincs rá gyógyszer. A legmagasabb arányban a fejlődő országokban van jelen, ahol gyakran rossz berögződések, tévhitek is kapcsolódnak hozzá (például az, hogy a fertőzött férfi meggyógyul akkor, ha olyan lánnyal közösül, aki még szűz), az ismeretek hiánya pedig más módon is fertőz, további szexuális kapcsolatokon, vagy az anyáról gyermekre való átvitelen keresztül.

Magyarországon a HIV-fertőzöttek száma nem túl magas, 2018. december 31-én összesen 3.796 bejelentett esetet tartottak számon, a HIV-fertőzött gyerekek száma 10 fő alatt van. A nemi úton terjedő megbetegedések hivatalosan bejelentett száma ennél jóval nagyobb: 2014 és 2018 között évente átlagosan 6-700 új szifiliszes megbetegedést, és 1000-1600 közötti gonorrheás (közismertebb nevén tripper vagy kankó) fertőzést regisztráltak. Új Chlamydia-megfertőződést évente 700-1000 beteg jelent be.

Ezeknek a betegségeknek közös jellemzője, hogy bakteriális eredetűek, és bár gyógyíthatóak, de kezelés nélkül komoly szövődményekkel járhatnak. A nemi betegségek azonosítása gyakran azért nehéz, mert sokan a tünetek ellenére sem fordulnak orvoshoz, szégyellik a betegséget. Az azonosított fertőzések esetében nélkülözhetetlen a kontaktkutatás, hogy a korábbi partnerek is kezelhetőek legyenek, ehhez azonban az is kell, hogy a betegek együttműködjenek az egészségüggyel.

Nem bakteriális, hanem vírusos eredetű megbetegedés a HPV (Human Papilloma Virus), ami szintén szexuális úton terjed, eddig 130 különböző típusát azonosították. A világon mintegy 660 millió nő HPV-fertőzött, a 15-24 év közöttiek negyede érintett. Magyarországon évente átlagosan 1600 új esetet regisztrálnak, a vírus egyes típusai méhnyakrákot okoznak.

A nemi úton terjedő betegségek leghatékonyabb megelőzési módja az óvszerhasználat. Tartós, monogám kapcsolatokban, ahol a párok a védekezés más módjait használják, nagyon fontos a rendszeres szűrővizsgálaton való részvétel is. A tinédzser lányokkal fontos beszélni az évenként ismétlődő nőgyógyászati vizsgálat fontosságáról, de azt is hangsúlyozni kell, hogy a védekezés nem az egyik vagy a másik fél dolga, és a betegségek megelőzése is közös felelősség kell, hogy legyen.

A nemi betegségek tüneteiről és lefolyásáról honlapunkon is olvashatnak, de ajánljuk a Semmelweis Egyetem által működtetett Biztonságosszex.hu oldalt is, ahol még részletesenn információkat találhatnak az érdeklődők.

További cikkek a témában

Cikk
A HIV-vírus orvosi szemmel

Hogy terjed a HIV, miért fontos a gyors reakció, és milyen tüneteit észlelhetjük? Orvosi szemszögből készült cikkünk részletesen bemutatja a vírus viselkedését.

Elolvasom Read more
Cikk
A szexuális úton terjedő betegségek jellemzői

Hogyan csoportosíthatjuk a nemi úton terjedő megbetegedéseket, és mik a jellemző tünetek, amikkel azonnal orvoshoz kell fordulni? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre adunk választ.

Elolvasom Read more
Cikk
Az UNICEF és a HIV/AIDS elleni küzdelem

Ezt csinálja az UNICEF a világban az AIDS terjedésének megfékezése érdekében.

Elolvasom Read more
Cikk
Miért fontosak a nem kötelező szűrővizsgálatok a terhesség során? – Kutatásunk tanulságai

A projektben összesen közel 800 várandós nő szűrővizsgálatait végezték el, HIV, Hepatitis és szifilisz nyomait, jelenlétét keresve. Ebben a cikkben összesítettük az eredményeket.

Elolvasom Read more
Cikk
Mit gondol a magyar társadalom a szexuális felvilágosításról? Kutatási eredmények

A reprezentatív kutatásban megkérdezettek 55 százaléka szerint a gyerekek sem a nemi betegségekről, sem a biztonságos szexről nem tudnak meg eleget az iskolában.

Elolvasom Read more
Cikk
Szexuális úton terjedő betegségek tünetei

Ebben a cikkben a szexuális úton történő fertőzések jellemzőiről, tüneteiről és következményeiről olvashattok bővebben.

Elolvasom Read more