A szexuális úton terjedő betegségek jellemzői

A szexuális úton terjedő megbetegedések kifejezés (nemzetközileg ismert rövidítése az angol Sexually Transmitted Disease alapján STD) olyan betegségcsoportot jelöl, mely szigorúan szexuális kapcsolat (orális, hüvelyi, anális) révén fertőz. A szexuálisan átvihető fertőzések nem mindenkiben okoznak észlelhető tüneteket, de az biztos, hogy minél gyengébb az immunrendszer, annál nagyobb a valószínűsége a tünetek megjelenésének. Ezért a szexuálisan átvihető fertőzések elkerülésének a leghatékonyabb módja a gumióvszer használata.

A szexuálisan átvihető fertőzéseket többféle módon csoportosítják.

Gyógyíthatóság szempontjából:

  • Gyógyítható: Gonorrhea, Syphilis, Chlamydia
  • Nem gyógyítható, de kezelhető, kontrollálható: Humán herpeszvírus (HSV), Hepatitis vírusok (A,B,C,D,E), Human Papilloma Vírus (HPV), HIV-vírus, Zika-vírus

Kórokozók szerint:

  • Baktérium okozta megbetegedés: Chlamydia, Gonorrhea (más néven tripper vagy kankó), szifilisz
  • Vírus okozta megbetegedés: Hepatitis-vírusok, herpeszvírusok, HPV, HIV-vírus, Cytomegalovírus (CMV), Epstein-Barr vírus (EBV), Zika-vírus, Molluscum (más néven uszodaszemölcs)
  • Parazita okozta megbetegedés: tetvek, rühatka, Trichomonas

A vírusfertőzések nem gyógyíthatóak (kivéve a Hepatitis C – HCV – vírust), a gyógyszeres kezeléssel a tünetek enyhíthetőek, és a betegség súlyossága csökkenthető.

Szexuális úton leginkább az alábbi vírusok terjednek:

 

Herpeszvírusok

HSV-I. – Humán herpeszvírus I.: Az ismert ajakherpesz a herpeszvírus 1-es típusa, elsősorban a száj környékén található, csókolózással vagy a vírust hordozó pattanások érintésével terjed. A hólyagos kiütések elsősorban az ajkakon, a szájban, torokban, néha a péniszen jelennek meg.

Kezelése: Acyclovir vagy Valicyclovir tartalmú kenőccsel javasolt. Ez csak a tünetek enyhítésére alkalmas, a herpeszfertőzés bármikor kiújulhat.

HSV-II. – Humán herpeszvírus II.: Orális, hüvelyi, vagy anális közösülés útján terjed. Férfiakban a péniszen, a csípő alsó részén és a combokon fájdalmas, vörös dudorok jelennek meg. Nőknél a tünetek a hüvely környékén jelennek meg, fájdalmas vizeléssel, lázzal járhat. Kísérő tünet lehet a mellben lévő nyirokcsomók megduzzadása is.

Kezelés: Acyclovir, Femcyclovir, Valyciclovirral történhet, de tünetek bármikor kiújulhatnak.

 

Hepatitis vírusok

Átvitel: szexuális közösülés útján. (Különösen veszélyes a fertőzött széklettel való találkozás). A Hepatitis B és C vérrel, vérkészítménnyel is terjed. A tünetek jellemzőek az influenzafertőzés tüneteire, súlyosabb esetekben magas láz, hasi fájdalom, hányás, sárgaság is gyakori.

Kezelés: nyugalom, sok folyadék fogyasztás, antibiotikum a latens bakteriális fertőzések miatt.

Hepatitis B (HBV) esetében ma már 14 éves korban kötelező a vakcina, mely 3 oltásból áll.

Az első oltás után 1 hónappal történik a második és 6 hónappal később a harmadik oltás. Mindhárom oltást ugyanazzal az oltóanyaggal kell elvégezni, és nagyon fontos az oltások igazolása az oltási könyvben. Gyakran fordul elő, hogy a második és harmadik oltás nem következik be, emiatt nem alakul ki a  védekezésre alkalmas ellenanyag szint. Az aHBs szintet folyamatosan ellenőrizni kell, és ha egy bizonyos értékhatár (10 IU/ml) alá csökken, javasolt egy újabb megerősítő oltás beadása.

A Hepatitis B fertőzés lehet akut, vagy krónikus. Ha a kismamában aktív vírusfertőzés áll fenn, a magzat BV vírussal megfertőződik, és nagy eséllyel krónikus HBV fertőzés fog nála kialakulni. Ezért fontos és kötelező a terhes anyák HBV szűrése. HBV pozitív anyáknál szülés után azonnal  az újszülött aktív és passzív immunizációja (védekezőképessége) megtörténik.

 

Human Pappiloma Vírus (HPV)

Ma már több mint 150 genotípusa ismert a HPV-fertőzésnek. Vannak közöttük magas kockázatú, közepes, és alacsony kockázatú genotípusok (vagyis genetikai felépítésűek).

A legismertebb, és egyértelműen onkogén a 16 és 18-as genotípus, mely a HPV okozta daganatok kórokozója (méhnyakrák, anus carcinoma, a pénisz és a mandula daganatos elváltozása). Nem onkogén, de nagyon komoly elváltozásokat okoz a 6-os és 11-es genotípus. Ezek a genotípusok felelősek a szemölcsök, (nemi szerveken is megjelenne) hólyagok (condylomak) megjelenéséért. A condylomak gyakran a végbél tájékán, a hüvely és húgycső környékén,  a péniszen (makkon) megjelenő karfiolszerű, gyakran fájdalmas  képződmények.

Kezelés: eltávolításuk lézerrel történik, ami nem veszélytelen, és csak szigorú feltételek mellett történik. (egyre több adat van arról, hogy a lézeres kezelés során az aerosol miatt a vírusok bejutnak a lézerezést végző személy légútjába, és ott később rosszindulatú, HPV okozta daganat alakul ki).

A HPV fertőzés elkerülésére javasolt a fiatalok vakcinálása (még a szexuális életük megkezdése előtt).

Ma háromféle oltás létezik: 2 komponensű, 4 komponensű és 9 komponensű.

A 4 és 9 komponensű vakcinák nemcsak daganatos elváltozások, hanem a szemölcsök és condylómák ellen is védelmet nyújtanak.

 

HIV-fertőzés

A HIV fertőzés többféle úton történhet, de a szexuális úton történő fertőzés a leggyakoribb. A HIV estében elsősorban a passzív partner a legveszélyeztetettebb.  A hüvelyi fertőzés ritkábban következik be, de az anális behatolás során a hámsejtek sérülnek, és a vírus könnyebben talál olyan sejtet, mely CD4 receptorral rendelkezik, és amit képes megfertőzni. Az anális sérülés és a fertőződés nőkben és férfiakban egyaránt nagy eséllyel bekövetkezik.

A HIV-fertőződés után az akut tünetek kb. 14 nap múlva jelentkeznek (nyirokcsomó-duzzanat, magas láz, levertség, rossz közérzet, hányás, apró piros kiütések testszerte) Ezek a tünetek 2 héten belül eltűnnek, de megindul az immunrendszer lassú, folyamatos leépülése.

Kezelés: ma már rengeteg gyógyszer áll rendelkezésre a HIV fertőzöttek kezelésre. A kombinált gyógyszerek a HIV vírus szaporodását gátolják, különböző támadásponton.  A HIV fertőzés nem gyógyítható, de a gyógyszerszedési protokollok betartásával a vírus szaporodás megállítható, a betegek normális életet élhetnek, gyerekük is lehet.

További olvasnivalók

Cikk
A HIV-vírus orvosi szemmel

Hogy terjed a HIV, miért fontos a gyors reakció, és milyen tüneteit észlelhetjük? Orvosi szemszögből készült cikkünk részletesen bemutatja a vírus viselkedését.

Elolvasom Read more
Cikk
Miért fontosak a nem kötelező szűrővizsgálatok a terhesség során? – Kutatásunk tanulságai

A projektben összesen közel 800 várandós nő szűrővizsgálatait végezték el, HIV, Hepatitis és szifilisz nyomait, jelenlétét keresve. Ebben a cikkben összesítettük az eredményeket.

Elolvasom Read more
Cikk
Szexuális úton terjedő betegségek tünetei

Ebben a cikkben a szexuális úton történő fertőzések jellemzőiről, tüneteiről és következményeiről olvashattok bővebben.

Elolvasom Read more