Impresszum

Az UNICEF Magyarország a MAC AIDS Fund támogatásával 2019 májusa és 2020 júniusa között valósította meg három projektpartner, valamint számos segítő szervezet bevonásával a HIV/AIDS és a fiatalok körében szexuális úton terjedő betegségek  prevenciós programját.

A projekt célja a megelőzés volt, a kamaszok és szüleik illetve tanáraik ellátása információval. A megelőzés mellett a projektben nagy szerepet kapott a szülők és tanárok segítése a szexuális edukáció témájában, a kifejezetten kamaszok számára szervezett képzések a párkapcsolati erőszakról, valamint egy, a szexuális nevelés kérdését feldolgozó országos, reprezentatív felmérés lebonyolítása.

Projektpartnerek

Hintalovon Alapítvány

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány küldetése a Magyarországon élő gyerekek jogainak érvényesítése és támogatása. Céljuk, hogy a felnőtt társadalom minél szélesebb körben vállaljon felelősséget és tegyen a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődéséért. Az alapítványt dr. Gyurkó Szilvia hozta létre 2015-ben. Az alapítvány Yelon programja szexuális edukációs programok fejlesztésével dolgozik a gyerekekkel szembeni szexuális erőszak megelőzéséért és az egészséges fejlődésért.

A projektben a Yelon munkatársai szakmai anyagokat készítettek szülőknek és pedagógusoknak, a segítő videók szövegeit írták meg, valamint részt vettek a projekt teljes szakmai jóváhagyásában és monitorozásában.

POME Kft.

A POME Kft. egy Magyarországon működő, fiatalokra és fiatal családokra fókuszáló marketingügynökség. Ők működtetik a Tudd, hogy értsd! oldalt, ahol a kamaszok videókat és más hasznos információkat találnak a biztonságos szexről, a védekezés módjairól és a nemi betegségekről is, elolvashatják mások kérdéseit és a szakemberek válaszait, de ők is feltehetik a saját kérdéseiket.

A projektben a POME Kft. munkatársai készítették a tanároknak, szülőknek és kamaszoknak szóló segítő videók animációit, illetve a letölthető szórólapok és plakátok grafikáját. A Tudd, hogy értsd! programot több osztályba is elvitték az önkéntes előadóik, és szakembereik kidolgozták a gyermekotthoni körülmények közé adaptált változatot is.

Pozitív Élet Alapítvány

A Pozitív Élet Alapítvány feladatának a HIV-fertőzöttek, AIDS-betegek, valamint hozzátartozóik pszichés és testi jólétének elősegítésére, szűkebb és tágabb környezetében a kirekesztettség oldására, megszüntetésére, a társadalmi attitűd megváltoztatására, a betegek és hozzátartozóik segítésére törekszik. A hozzá fordulóknak a betegséggel összefüggésben felvilágosítást nyújt, illetve tanácsadást végez a céljaihoz kapcsolódó élethelyzetek megoldására, vagy annak előmozdítására. A betegek támogatásához, a tanácsadáshoz közösségi honlapján keresztül elektronikus, önkéntesein keresztül szükség esetén telefonos elérhetőséget biztosít.

A Pozitív Élet Alapítvány kuratóriumi tagja, dr. Szlávik János és munkatársai segítették a projekt egészségügyi oldalának megvalósulását, közérthető egészségügyi információs anyagok készítésével, illetve kismamákra fókuszáló szűrővizsgálatok elvégzésével.

A projekt megvalósulását segítették:

Cikk
10+1 kérdés – gyerekjogok és a szexuális egészség

13 éves múltam, és szeretnék elmenni az orvoshoz egyedül, megtehetem?

Elolvasom Read more
Cikk
Mi a baj a pornóval? – Tévhitek és leleplezés

A pornófilmek nem a valóságot mutatják, de könnyen megtévesztenek bárkit. Ebben a cikkben leleplezzük a tévhiteket.

Elolvasom Read more
Cikk
Könyvajánló szülőknek

Hat gyerekkönyv, amit a szülőknek és gyerekeknek közösen ajálunk olvasásra.

Elolvasom Read more