A programról bővebben

Az UNICEF Magyarország 2019-ben nyert AIDS és nemi betegség prevenciós programra támogatást a MAC AIDS Fund pályázatán.

A program célja az ismeretterjesztés volt, a fiatalok és környezetük számára bemutatni a szexuális úton terjedő betegségeket, annak megelőzését.

AZ UNICEF Magyarország vezetésével olyan szakmai partnerek csatlakoztak a munkához, mint a Dr. Szlávik János infektológus vezette Pozitív Élet Alapítvány, a Dr. Gyurkó Szilvia által alapított Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és a POME kreatív ügynökség.

A projekt három pillérre épült:

1. Kockázati csoportba tartozó kismamák szűrése két fővárosi kerületben

2. Közérthető formájú információs anyagok készítése (videók, olvasmányok, plakátok, szóróanyagok)

3. Az Ébresztő-óra, az UNICEF Magyarország gyermekjogi iskolai programjának fejlesztése

Az UNICEF Magyarországon a világ majdnem összes országa mellett számos programot valósít meg. A programokat gyerekeknek, gyerekekről gyerekekkel valósítjuk meg. A gyerekek mellett felnőttekkel is dolgozunk, családokkal, szülőkkel, és olyan szakemberekkel, akik az élet számos területén a munkájuk során kapcsolatban állnak gyerekekkel. Programjaink során egyre több megkeresést, kérdést kapunk a felvilágosítás, szexuális élet, szexuális nevelés, bántalmazás témájában.

Az UNICEF iránymutatója a Gyermekjogi Egyezmény, mely a világon a legszélesebb körben, a világ legtöbb országában ratifikált (vagyis a jogrend részévé tett) nemzetközi egyezmény. A Gyermekjogi egyezmény a gyermekek jogait írja le 54 cikk formájában. Ezek a jogok garantálják a gyermekeknek, hogy megfelelő minőségű életet élhessenek. A jogok értelmében a gyerekek sajátos szükségletekkel rendelkeznek, és pl. az oktatáshoz vagy az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésüket biztosítani kell. Az UNICEF Magyarország programjai révén azt tapasztalja, hogy a gyermekek számos joga számos esetben nem kerül érvényesítésre. Ennek okai sokfélék, erről a tavaly kiadott Gyermekjogi jelentésünkben írtunk. A jelentés a gyermek jogok helyzetét mutatja be 2014-2019 között Magyarországon. Azt is tapasztaljuk, hogy a szexualitással kapcsolatos jogok kapcsán csak akkor beszélünk, ha már jogsérelem merül fel, szexuális bántalmazás, szexuális orientáció miatti hátrányos megkülönböztetés, szexuális kizsákmányolás történik. Tudomásunk van tehát a problémákról, de valójában az alapok még gyakran hiányoznak. A projekt fő célja tehát a betegségek megelőzése, de az ehhez kapcsolódó egyéb jelentős problémákkal is foglalkoztunk. Ezeknek megválaszolásában szakmai partnerek segítségét kértük.

A projekt során megvizsgáltuk azt, hogy hogyan, milyen úton szerzik ismereteiket ma a fiatalok a párkapcsolatokról, azok jó és rossz működéséről, a szexről, terhességről, betegségekről, erőszakról. Ránéztünk arra is, hogy szakpolitikai szinten hol jelenik meg a téma. Azzal szembesültünk, hogy nem egyértelmű, hogy kinek a feladata ezen témákról beszélni. Vajon a családé? A szülőké? Vagy az iskoláé? Mikor ideális elkezdeni a nevelést és mikortól kötelező? A projektünk során ezekre a kérdésekre válaszokat adtunk.

Mit (nem) tudunk?

Kutatások és személyes tapasztalatok is bizonyítják, hogy a gyerekek általában nem a szülőktől és nem is a tanároktól, hanem kortársaktól, barátoktól hallanak először a szexualitásról. Sok esetben már kisiskolásként szembesülnek pornófilmekkel, pornográf tartalmakkal. Azok a fals információk, amelyeket nem megfelelően képzett szakemberektől, vagy más célra, más közönségnek készített tartalmakból szereznek, a későbbiekben megnehezítik azt, hogy komolyan vegyék az iskolai oktatást a témában, hogy elfogadják a tanáraik, szüleik véleményét. Azok a gyerekek, akik nem szereznek megfelelő ismereteket arról, hogy szabad nemet mondaniuk a saját párkapcsolatukban is akár, akik nem tanulják meg ismerni és tisztelni a saját és mások testének határait, akik nem ismerik kellően a szexuális megbetegedések természetét, sokkal jobban ki vannak téve az erőszak mellett annak, hogy később nem megfelelő forrásokból tájékozódva álinformációkhoz jussanak, illetve, hogy konkrét problémáikat eltitkolják, ne cselekedjenek.

Mi található az oldalon?

Ezen a weboldalon három különböző kategóriában (szülő, tanár, kamasz) találnak az érdeklődők hasznos cikkeket és videókat. Mindhárom célcsoport számára 4-4 rövid animációs videó készült, melyet az egyes csoportok menüpontjaira kattintva lehet elérni. A szülők és tanárok számára készített tematikus oldalon letölthető anyagok is találhatók: fiktív, de valóságos helyzeteken alapuló problémák és megoldási javaslatok párbeszédes formában, valamint a weboldal cikkeit tömörítő kézikönyvek. Emellett a letölthető anyagok között szórólapok és plakátok is találhatók a nemi úton terjedő betegségekről, melyeket letöltve és továbbküldve, vagy akár az osztályban kinyomtatva is fel lehet használni. A szülőknek, tanároknak és kamaszoknak szóló cikkek számos témakört érintenek: a konkrét betegségtünetek és lefolyásuk mellett a szexuális edukációval kapcsolatos főbb kérdésekről, a pornófogyasztás veszélyeiről és a nehéz helyzetek megoldásáról is töltöttünk fel tájékoztató anyagokat. Az oldalon emellett adatbázis érhető el, ahol az érdeklődők további szervezetek oldalát is elérhetik.

Ébresztő-óra

A program fontos pillére volt az UNICEF Ébresztő-óra programjának fejlesztése. Az Ébresztő-óra 2015 óta működik, az UNICEF által képzett önkéntes előadók 90 perces interaktív órákat tartanak 10 és 18 év közötti gyerekeknek, melyek központi témáját a gyerekjogok és azok világban való érvényesülése adja, de gyakori téma az online és offline erőszak és a gyerekek helyzete a világban is. A program eddig több mint 15.000 gyereket ért el.

A program kézikönyvének vonatkozó fejezetét új adatokkal frissítettük a HIV-vírussal kapcsolatban, illetve új információk kerültek bele a nemi úton terjedő betegségekről. A program önkéntes előadói számára online webinart szerveztünk, ami a továbbképzések számára a jövőben is elérhető marad.

Az Ébresztő-óra programunkról és a jelentkezésről további információkat szerezhetnek honlapunkon.

Kutatás

A Publicus Intézet együttműködésével reprezentatív közvélemény-kutatás készült arról, hogy mit gondol a magyar társadalom a szexuális edukációról, és arról, hogy az iskola mennyire készíti fel a gyerekeket a nemi betegségek megelőzésére. Az eredményeket ebben a cikkben olvashatják.

A projekt megvalósítása során számos szervezet segítette a munkánkat, kiemelt projektpartnereink a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány, a POME Kft. és a Pozitív Élet Alapítvány voltak, akiknek munkájáról és tevékenységéről részletesen olvashatnak az Impresszum menüpontban.

Az UNICEF nemzetközi AIDS-prevenciós segítő munkájáról ebben a cikkben tudhat meg többet.

Egészségügyi szűrővizsgálat

A támogatás felhasználásának lényeges eleme volt, hogy a projekt során HIV-szűréseket is végezzünk, összhangban az UNICEF hazai és nemzetközi célcsoportjainak elérésével. Figyelembe véve, hogy Magyarországon a gyermekek HIV-fertőzöttsége kifejezetten alacsony (2016-ban 12 fertőzöttről tudott az egészségügyi ellátás, és maximum 30-40 főre becsülték az esetlegesen fertőzött gyermekek számát), valamint a kiválasztási folyamat nehézségeit, a szűrések fókuszába azok a várandós nők kerültek, akik Budapest VIII. vagy X. kerületében élnek, és állami egészségügyi ellátást vesznek igénybe terhességük alatt. A főváros két kerülete gyakran kerül a figyelem középpontjába azért, mert bizonyos negyedeiben az átlagosnál alacsonyabb iskolai végzettségű, alacsonyabb foglalkoztatottságú családok élnek, gyakran alacsony és rendszertelen jövedelemből. A magyarországi szociálpolitikai intézkedések értelmében az anyasági segélyhez, ami egyszeri, szülés után kézhez kapott támogatást jelent, legalább négy alkalommal szükséges megjelenni várandósgondozáson – a feltételhez kötött támogatás célja az, hogy ösztönözze a rendszeres orvosi ellenőrzést és konzultációt, és ennek köszönhetően csökkentse a gondozatlan terhességek számát az országban.

A vizsgálat eredményeit ebben a cikkben olvashatják el.

 

Megelőzés a magas kockázati csoportokban

Külön anyag szól a gyermekvédelmi ellátásban dolgozó szakembereknek. Ők nevelőként a szülőnél jelentősen kevesebb, de a tanárnál gyakran sokkal több időt töltenek a gyerekekkel, sokkal intenzívebb kapcsolatban vannak velük, gyakrabban szembesülhetnek olyan kérdésekkel, amik egyszerre tartalmazhatnak valódi érdeklődést és provokációt is. A gyermekotthonban élő, saját otthonukból kiemelt gyerekek számára gyakran nem ismeretlen a szexuális bántalmazás jelensége, sok otthonban élő gyerek már nagyon korán túlesik az első szexuális élményén is. A szakembereknek szóló szöveges és videós anyagokat örömmel osztjuk meg az érdeklődő gyermekotthoni nevelőkkel, szociális szakemberekkel. Ha az Ön intézménye érdeklődik a szakmai segédanyagok iránt, kérjük, jelentkezzen az unicef@unicef.hu e-mail címen.

További olvasnivaló

Cikk
Miért fontosak a nem kötelező szűrővizsgálatok a terhesség során? – Kutatásunk tanulságai

A projektben összesen közel 800 várandós nő szűrővizsgálatait végezték el, HIV, Hepatitis és szifilisz nyomait, jelenlétét keresve. Ebben a cikkben összesítettük az eredményeket.

Elolvasom Read more
Cikk
Mit gondol a magyar társadalom a szexuális felvilágosításról? Kutatási eredmények

A reprezentatív kutatásban megkérdezettek 55 százaléka szerint a gyerekek sem a nemi betegségekről, sem a biztonságos szexről nem tudnak meg eleget az iskolában.

Elolvasom Read more
Cikk
Szexuális úton terjedő betegségek tünetei

Ebben a cikkben a szexuális úton történő fertőzések jellemzőiről, tüneteiről és következményeiről olvashattok bővebben.

Elolvasom Read more