Az UNICEF és a HIV/AIDS elleni küzdelem

A nemzetközi célkitűzésekkel összhangban az UNICEF is elkötelezett amellett, hogy 2030-ra megállítsa a HIV vírus terjedését a világban.

Az UNICEF a világ több országában dolgozik azon, hogy megtalálja, azonosítsa és ellássa a HIV-fertőzöttként élő, korábban nem diagnosztizált gyerekeket, valamint olyan ellátóhelyeket működtet, ahol a mintavétel, a diagnosztizálás és a kezelés megkezdése nagyon gyorsan, ugyanazon a napon történik. Az UNICEF innovatív megoldásokkal igyekszik csökkenteni a fertőzések arányát a serdülőkorúak körében, és fejleszti a már megfertőződöttek ellátáshoz való hozzáférését és kezelését tablettákkal és gyorstesztekkel.

2018-ban 2,8 millió gyerek és fiatal élt HIV-fertőzöttként a világon, 10-ből 9-en Szubszaharai Afrikában (ide a Szahara sivatagtól délre fekvő, mintegy 42 afrikai országot soroljuk).

Becslések szerint a legtöbb 0 és 19 év közötti fertőzött Dél-Afrikában él (460.000 fő), Mozambikban és Nigériában egyaránt 230.000 főre, Kenyában 200.000 főre, de Tanzániában és Ugandában is 150.000 fő körülire teszik a HIV-fertőzött gyerekek becsült számát.

A fertőzött gyerekek csupán 54 százaléka jut hozzá a betegség lefolyását lassító gyógyszerekhez, míg a fertőzött terhes nők 82 százaléka részesül ebben a gyógymódban. Csak 2018-ban 360.000 új megbetegedést becsültek a szakértők, és a világon 120.000 gyerek halt meg AIDS-ben, vagy azzal összefüggő betegségben.

Az UNICEF munkája három pillérre épül:

Az anyáról gyermekre történő átvitel esélyének csökkentése:

A HIV-fertőzött anyák szülés és szoptatás közben is átadhatják a fertőzést a gyermeküknek, folyamatos egészségügyi kontrollal és megfelelő kezeléssel azonban ez a kockázat megszüntethető.

Gyermekgyógyászati ellátás:

Kezelés nélkül a HIV-fertőzött gyerekek fele meghal a második születésnapja előtt. A gyerekek minél korábbi tesztelése, és kezelésük azonnali megkezdése létfontosságú, de bizonyos tesztek esetében akár heteket is várni kell az eredményre. Az UNICEF a szubszaharai régióban olyan ellátóhelyeket működtet, ahol a mintavétel, a diagnosztizálás és a kezelés megkezdése ugyanazon a napon történik. A szervezet emellett dolgozik azon, hogy felkutassa a HIV-fertőzöttként élő, korábban nem diagnosztizált gyerekeket.

Serdülőkorúak ellátása:

Az UNICEF innovatív megoldásokkal igyekszik csökkenteni a fertőzések arányát a serdülőkorúak körében, és fejleszti a már megfertőződöttek ellátáshoz való hozzáférését és kezelését PrEP-tablettákkal, gyorstesztekkel, és a mobilkommunikáció eszközeinek használatával.

A nemzetközi küzdelem élére állva, az UNICEF-nek a legtöbb programországban vannak AIDS-szel foglalkozó részlegei. Gyermekeknek kifejlesztett antiretrovirális készítményeket szállít több mint 50 országba, és évente közel 12 millió HIV-gyorsteszt csomagot szerez be programjai számára.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az UNICEF nem foglal állást a születésszabályozás és az abortusz témakörében, se nem tiltja, se nem támogatja őket. A szervezet azon dolgozik, hogy minél széleskörűbb információk legyenek elérhetőek fiataloknak és felnőtteknek egyaránt, de nem oszt óvszert egy országban sem.

Az adatok forrása: https://www.unicef.org/hiv

További olvasnivalók

Cikk
A HIV-vírus orvosi szemmel

Hogy terjed a HIV, miért fontos a gyors reakció, és milyen tüneteit észlelhetjük? Orvosi szemszögből készült cikkünk részletesen bemutatja a vírus viselkedését.

Elolvasom Read more
Cikk
A szexuális úton terjedő betegségek jellemzői

Hogyan csoportosíthatjuk a nemi úton terjedő megbetegedéseket, és mik a jellemző tünetek, amikkel azonnal orvoshoz kell fordulni? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre adunk választ.

Elolvasom Read more
Cikk
Szexuális úton terjedő betegségek tünetei

Ebben a cikkben a szexuális úton történő fertőzések jellemzőiről, tüneteiről és következményeiről olvashattok bővebben.

Elolvasom Read more