Szexuális úton terjedő betegségek tünetei

Az STD-megbetegedések (angolul: Sexually Transmitted Disease) alapvető tulajdonsága, hogy a terjedéshez szoros testi kontaktus szükséges. A kórokozók többsége alkalmazkodott az emberi szervezethez, így a külső környezetben hamar elpusztulnak. STD  megbetegedést több mint 30 kórokozó okozhat, a fertőzés hüvelyen, végbélen, szájon át is megtörténhet.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO adatai szerint évente több mint 500 millió új STD megbetegedés jön létre, a fertőzöttek 80-85 %-a 35 év alatti, döntő többségük a 14-23 éves. Becslések szerint minden 10 szexuálisan aktív fiatal közül  3-4 évente legalább egyszer átesik valamilyen STD fertőzésen. A leggyakoribb megbetegedéseket a Chlamydi baktérium, a herpeszvírus, a HPV, és a Hepatitis-vírus okozza.

Az STD fertőzések gyakran teljesen tünetmentesek, ezért a betegek nem fordulnak orvoshoz. A fel nem ismert fertőzések gyakran gyorsan kialakuló, súlyos szövődményekhez vezethetnek.

A legtipikusabb STD fertőzések

1. Gennyes húgycsőgyulladással és/vagy méhnyakgyulladással járó fertőzések: Gonorrhea, Chlamydia, egyéb kórokozók által okozott fertőzések

2. A nemi területen hámhiánnyal, fekéllyel, a nyirokutak gyulladásával járó fertőzések: Syphilis, Herpes, Chancroid, Lymphogranuloma, stb.

3. Fokozott hüvelyi folyással járó kórképek: Bakreriális vaginózis, Trichomonas, hüvelyi, szeméremtesti gombásodás

4. Human Papilloma vírus (HPV ) okozta fertőzések

5. Hepatitis B vírus okozta fertőzés

6. HIV/AIDS megbetegedés

Milyen tünetekkel kell orvoshoz fordulni:

Hüvelyi panaszok: folyás, viszketés, égő, csípő érzés,  szokatlan időben  jelentkező vérzés, közösüléskor  érzett kellemetlen, esetleg fájdalmas érzés

Húgycső panaszok: égő, csípő érzés, folyás, vizelési panasz

FONTOS: a fel nem ismert, vagy félrekezelt fertőzések 30-40%-ban szövődmények alakulhatnak ki. A tünetek gyakran már csak a vissza nem fordítható állapotban jelentkeznek! Akkor hatékony a kezelés, ha a mindkét partnert egyszerre kezelik, ezzel elkerülhető a ping-pong effektus.

Az STD megbetegedések következménye lehet:

Meddőség:  Nőknél a kismedence gyulladása (20%) vezet meddőséghez, férfiaknál a mellékhere és a here gyulladása szerilitást, impotenciát okozhat

Méhen kívüli terhesség: a kismedencei gyulladások 9-10 %-nál következhet be.

Daganatos megbetegedések: a HPV fertőzés a nőknél méhnyak rákot, a férfiaknál végbél carcinómát okozhat, illetve az orális szex miatt gyakori szájban, nyelőcsőben mandulában előforduló daganat.

Magzati károsodás: syphilis, herpes fertőzés következtében magzati károsodás.

Súlyos belszervi megbetegedések: HIV, Hepatitis, syphilis fertőzés miatt.

A fertőzést elősegítő tényezők:

  • Fogamzásgátló tabletta használata (a hatóanyag elősegítheti a kórokozó kapcsolódását a hámsejtekhez)
  • Gyakori partnercsere
  • Az új partner tünetmentes STD megbetegedése
  • Kábítószerrel összefüggő szexuális aktivitás
  • Hiányos ismeretek, óvszerhez vagy egyéb megelőző eszközökhöz való hozzáférés hiánya
  • Meggondolatlan partnerválasztás
  • Óvszer szakszerűtlen használata

HPV fertőzés tünetei:

A nemi szervek környékén kialakuló karfiolszerű, vagy lapos növedékek, condylomak, a végbél környékén pigment mentes foltok. Daganat kialakulására hajlamosító tényezők: dohányzás, orális fogamzásgátlás, egyéb más STD-k. Javasolt: fertőzött nőknél  félévente cytológia.

Megelőzés: HPV elleni oltás

Szifilisz fertőzés tünetei:

A szifilisz kórokozója a a spirális alakú Treponema pallidum. A terjedés elsősorban szexulis úton történik, de terjedhet véradással és a kórokozó átjuthat a placentán is, megfertőzve a magzatot.

A szifilisznek 3 stádiuma van:

1. primer: a fertőzés után 3 héttel a behatolás helyén 1-2 cm átmérőjű kemény tapintású fekély jelentkezik. A hüvelyben gyakran tünetmentse, az elváltozások néhány hét alatt eltűnnek.

2.secunder: a fertőzés után 60 napon belűl  testszerte kialakuló  bőrtünetek, kiütések jelennek meg. Nem viszket, nem hámlik, jellemzően a tenyéren és a talpon észlelhetőek. Jellemző a láz, torokgyulladás, ízületi fájdalom, nyirok utak gyulladása. A tünetek kezelés nélkül is elmúlnak

3. tercier: a kezeletlen esetek 10-40%-ban alakul ki, a fertőzés után 3-15 évvel. Következmény: széteső bőrdaganatok, elváltozások léphetnek fel minden szervben.  Legtipikusabb az idegrendszeri- tábeszes elváltozás.

A nemi úton terjedő betegségek még ma is tabutémának számítanak, a tünetek megjelenését erős szégyenérzet kíséri. Gyakran emiatt a betegek nem mernek orvoshoz fordulni, bízva a tünetek enyhülésében, spontán gyógyulásban. Az eltitkolt betegség azonban rontja az életminőséget, szövődményekhez vezet, ráadásul veszélyezteti a korábbi, jelenlegi és jövőbeni partnerek életét.

További olvasnivalók

Cikk
A HIV-vírus orvosi szemmel

Hogy terjed a HIV, miért fontos a gyors reakció, és milyen tüneteit észlelhetjük? Orvosi szemszögből készült cikkünk részletesen bemutatja a vírus viselkedését.

Elolvasom Read more
Cikk
A szexuális úton terjedő betegségek jellemzői

Hogyan csoportosíthatjuk a nemi úton terjedő megbetegedéseket, és mik a jellemző tünetek, amikkel azonnal orvoshoz kell fordulni? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre adunk választ.

Elolvasom Read more
Cikk
Miért fontosak a nem kötelező szűrővizsgálatok a terhesség során? – Kutatásunk tanulságai

A projektben összesen közel 800 várandós nő szűrővizsgálatait végezték el, HIV, Hepatitis és szifilisz nyomait, jelenlétét keresve. Ebben a cikkben összesítettük az eredményeket.

Elolvasom Read more