Hogyan segít az UNICEF?

Az alábbi linkeken az UNICEF Magyarország olyan hazai programjait érheted el, amik konkrét segítséget nyújtanak gyerekeknek, felnőtteknek vagy szakembereknek egy-egy nehéz helyzetben.


Magyar programjaink, kezdeményezéseink:


UNICEF Jogsegély

Ha szakemberként vagy szülőként, felnőttként van jogi természetű kérdésed a gyerekbántalmazás vagy a gyerekjogok más módon történő megsértése kapcsán, írj nekünk.

Megnyitás
HelpAPP

A HelpAPP mobil alkalmazás segít az erőszak helyzetek felismerésében, elkerülésében és kezelésében. Az alapvető funkciók mellett (segélyhívó, pánik gomb, helyzetjelzés) az applikációval a gyermekek elsajátíthatják az erőszakmentes megoldási módokat, rátanulhatnak a konfliktusrendezés pozitív technikáira.

Megnyitás
Online bántalmazás

Nagyon sok dolgot lehet szeretni az online világban, de vannak, akik az internetet rossz célokra használják, és ennek az árát a fiatalok fizetik meg. Az online bántalmazásról szóló oldalunkon gyerekek és felnőttek is tájékozódhatnak arról, hogy mit tehetnek, ha ilyen helyzettel találkoznak.

Megnyitás
Ingyenes szupervízió

A gyerekvédelemben dolgozó szakemberek a koronavírus járvány alatt rendkívüli munkát végeznek. Ők azok, akik a gyermekotthonokban, nevelőszülői hálózatokban a karantén alatt is fáradhatatlanul dolgoztak a családjukból kiemelt gyerekekért. Az UNICEF Magyarország a maga lehetőségeivel segített a gyermekvédelem munkatársainak, az intézmények megfelelő felszerelésével, eszközigényeik kielégítésével, valamint ingyenes szupervízióval, mentálhigiéniás szaktanácsadással.

Megnyitás
UNICEF Gyerekhang

A Gyerekhang események célja és üzenete azóta változatlan, hogy az UNICEF Magyarország a Gyerekhang kampánnyal 2017-ben csatlakozott a nemzetközi megmozduláshoz: halljuk meg és erősítsük fel a gyerekek hangját, figyeljünk a véleményükre és avassuk be őket az életüket érintő fontos döntésekbe – az ünnepnapon és a hétköznapokban egyaránt.

Megnyitás
Gyermekjogi konferencia

2019-ben Gyermekek Világnapja címmel egy egész napos ingyenes eseményt szerveztünk november 20-án az Akvárium Klubban. Beszélgetések, neves szakértők, a gyerekek ügye mellett elkötelezett sztárok, játszósarok, expo és közösségi programok vártak minden érdeklődőt. Olyan fontos témák kerültek többek között terítékre, mint az anyaság és a munka kapcsolata, a gyermekkori traumák, a pozitív szülőség, a környezetvédelem, a gyermekjogok és az élménypedagógiai módszerek. A látogatók szakértőktől tudhatták meg, miként védekezhetnek a gyerekeket érintő online bántalmazás ellen, hogyan érintheti a válás a gyerekeket, mire való az állatterápia és mi a jó gyerekkönyvek titka.

Megnyitás
Kutatás a kisgyermekes nők helyzetéről

A magyar társadalom kettős elvárást támaszt a kisgyermekes édesanyák felé. Egyfelől fontos, hogy a közösség hasznos tagjaiként kamatoztassák képességeiket a munkaerőpiacon és hozzájáruljanak a család anyagi biztonságához, másfelől nem tartják őket teljes értékű munkaerőnek és nagy mértékben szükség van rájuk otthon is, hogy gondoskodjanak gyermekeik neveléséről. Az egymásnak ellentmondó elvárásokra egy hazai reprezentatív felmérés világított rá, amelyet az UNICEF az Indotek Group támogatásával végzett el.

Megnyitás
Gyermekjogi Civil Koalíció

A szakmai fórum célja a párbeszéd és az aktív együttműködés előmozdítása a gyermekek védelmével és a gyermekjogok érvényesítésével foglalkozó civil szervezetek és szakértők között, valamint a gyermekjogokkal kapcsolatos egységes fogalomrendszer kidolgozása, továbbá az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága által, Magyarország számára megfogalmazott ajánlások végrehajtásának és az ENSZ emberi jogi bizottságai számára küldendő következő jelentések előkészületeinek elősegítése.

Megnyitás
A Gyermekjogi Civil Koalíció alternatív jelentése az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának

Az UNICEF Magyarország kezdeményezésére megalakult Gyermekjogi Civil Koalíció 18 szervezet és egyéni szakértők közreműködésével elkészítette és benyújtotta Magyarországról szóló alternatív jelentését az ENSZ Gyermekjogi Bizottságához. A jelentést a Gyermekjogi Egyezmény elfogadásának 30. évfordulóján, 2019. november 20-án mutatta be az UNICEF Magyarország a hazai szakemberek, döntéshozók és a szélesebb közvélemény számára a Gyermekek Világnapja rendezvényen.

Megnyitás