Mit gondol a magyar társadalom a szexuális felvilágosításról? Kutatási eredmények

Az UNICEF Magyarország megbízásából a Publicus Intézet 2020 májusában készített reprezentatív felmérést a szexuális nevelés témájában, kitérve a nemi betegségekkel kapcsolatos véleményekre is.

A válaszadók közül a legtöbben (35%) saját visszaemlékezéseik szerint kortársaktól, iskolatársaktól hallottak először a szexualitásról és az ehhez kapcsolódó témákról, 20 százalékuk emlékezett úgy, hogy a szülei, egyéb családtagjai beszéltek neki erről, és csak 14 százalék válaszolta azt, hogy először a tanáraitól hallott a témáról. Nem meglepő tehát, hogy a válaszadók kimagasló többsége (94%) szerint feladata a szülőknek a gyermekek szexuális nevelése, ezt a munkát nem lehet kizárólag az iskolára és a formális oktatási szereplőkre hagyni, de a válaszadók nagy többsége (82%) szerint a pedagógusoknak is részt kell venniük ebben a munkában.

Kisebbségben vannak azok, akik szerint az iskolában elegendő tudást tudnak szerezni a gyerekek a biztonságos szexről és a nemi betegségekről: a válaszadók 55 százaléka szerint a gyerekek sem a nemi betegségekről, sem a biztonságos szexről nem tudnak meg eleget az iskolában. A 18 éven aluli gyermeket nevelő válaszadóknak még rosszabb a véleménye ebben a kérdésben, 69 százalékuk felelt úgy, hogy a biztonságos szexről nem szereznek elég tudást a gyerekek az órákon, 74 százalékuk szerint pedig a nemi betegségekről sem hallanak eleget a diákok.

Már a nyugdíjas korosztály is úgy emlékszik vissza, hogy legnagyobb részben barátaiktól, iskolatársaiktól hallottak először szexualitással kapcsolatos témákról (39%), 11 százalékuknak tanáraik beszéltek róla először, 21 százalékuk pedig otthon, a szüleitől hallott a témáról. A jelenleg a munkaerőpiacon aktív korosztálynál is hasonló a helyzet, bár 22 százalékuk a szülőktől, 15 százalékuk pedig a tanáraiktól hallottak először a szexualitásról, 32 százalékuk válaszolta azt, hogy barátaik, iskolatársaik avatták be őket a témába.

A felmérés eredményeiből jól látható, hogy a mai felnőttek gyerekkorukban az információk nagyobb részét iskolatársaiktól, barátaiktól szerezték, és véleményük szerint az iskola a mai napig nem biztosít elegendő tudást a gyerekek részére ebben a témában. Miközben fontosnak tartják azt, hogy a tanórák keretein belül is téma legyen a biztonságos szex vagy a nemi betegségek, abban is egyetértenek, hogy a szexuális edukáció nem kizárólag az iskola felelőssége, a szülőket is aktívan be kell vonni a folyamatba.

További olvasnivalók

Cikk
Az UNICEF és a HIV/AIDS elleni küzdelem

Ezt csinálja az UNICEF a világban az AIDS terjedésének megfékezése érdekében.

Elolvasom Read more
Cikk
Gondolatok a szexuális visszaélések megelőzéséről

Ötből egy gyerek válik szexuális bántalmazás vagy erőszak valamilyen formájának áldozatává. Mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt?

Elolvasom Read more
Cikk
Miért fontosak a nem kötelező szűrővizsgálatok a terhesség során? – Kutatásunk tanulságai

A projektben összesen közel 800 várandós nő szűrővizsgálatait végezték el, HIV, Hepatitis és szifilisz nyomait, jelenlétét keresve. Ebben a cikkben összesítettük az eredményeket.

Elolvasom Read more