Gondolatok a szexuális visszaélések megelőzéséről

Ötből egy gyerek válik szexuális bántalmazás vagy erőszak valamilyen formájának áldozatává. Ne gondold és ne sugalld, hogy ez valami olyasmi, ami csak másokkal történhet meg! Bármelyik gyerekkel megtörténhet, függetlenül nemétől, korától, bőrszínétől, családi hátterétől, vallásától. Az elkövető sokszor a gyerek által is ismert, szeretett személy, és nem is feltétlenül felnőtt.

A bűncselekmények elkövetését megelőzni leginkább azzal lehet, ha megelőzzük, hogy legyenek elkövetők, akik a bűncselekményeket elkövetik. Mert áldozat bárkiből lehet. Mégsem hiábavaló prevencióról beszélni a potenciális áldozatok szemszögéből sem, ráadásul ezek a gondolatok, az elkövetővé válást is megelőzhetik.

Érzelmileg biztonságos, elfogadó családi légkör

Azok a gyerekek, akiknek az élete első évtizedében a család megtartó és támogató közeget jelentett, nagyobb eséllyel fognak kamaszként is bizalommal fordulni a szüleik felé, akkor is, ha bajban vannak, akkor is, ha kérdéseik vannak a szexualitással vagy az online biztonsággal kapcsolatban. A bizalomteli légkör mellett fontos, hogy legyen figyelem, tér és idő arra, hogy kiderüljön, ha veszélyben van a gyermeked, vagy hogy tudjon segítséget kérni. Áldozat bárkiből lehet, de abban egyes bűncselekménytípusoknál, különösen a neten elkövetett szexuális visszaéléseknél nagy a különbségek  lehetnek, hogy ki mikor ismeri fel, hogy éppen áldozattá válik, és tud-e, mer-e segítséget kérni. Tehát a jó és erős szakítószilárdságú szülő–gyerek kapcsolat fontos prevenciós eszköz. Fontos, hogy legyenek mély és őszinte beszélgetések a családban. Ezen alkalmakkor tanulja a gyerek felismerni és kifejezni az érzéseket. Sokszor azért is nehéz segítséget kérni egy visszaélő helyzetben, mert nem tudják elmondani, talán maguk se tudják, hogy mit is éreznek az elkövetővel szemben, miért érzik rosszul magukat, mi történik velük.

Lehessen nemet mondani!

A gyerekek kétéves koruk körül, amikor a saját autonómiájuk kialakítása a legfőbb életkori feladatuk, általában nagyon jól tudnak ’nem’-et mondani. Viszont, ha a dackorszakban a kisgyerek azt tanulja meg, hogy ő nem mondhat nemet otthon és az iskolában sem, akkor nehezen fog nemet mondani egy csábító, visszaélő helyzetben is. Az autonómia érzés helyett a szégyen és a kétely lesz a meghatározó életérzése. Nem fog nemet mondani egy rossz szándékú felnőttnek sem, ha a felnőttek tiszteletének parancsa megelőzi a saját önrendelkezésre való szabadságát, de még a saját önvédelmét is. Könnyebben lesz csábítható, nehezebben fogja a saját intimitásának határait védeni. Ha abban nő fel egy gyerek, hogy senki nem érintheti meg őt az intim testrészein a belegyezése nélkül, akkor könnyebben fogja azonosítani a visszaélő szándékú közeledést. Hasonlóképpen, ha egy gyerek abban nő fel, hogy a felnőttek nem bánthatják őt, soha nem ütik meg, nem rángatják, nem üvöltöznek vele, akkor nagyobb eséllyel tudja megvédeni magát, ha valaki nem elfogadható módon közelít felé.

Ne legyen tabu a szex!

Beszélgessetek a szexualitásról. A szexualitás nem egyenlő a biológiai működéssel, a nemi betegségekkel és a fogamzásgátló módszerekkel, tehát a szexualitásról való családi beszélgetések se korlátozódjanak a szexuális visszaélések és egyéb veszélyek megelőzésére. Ha a gyerekek hallanak arról és tapasztalják a felnőtt környezetet látva, hogy a szexualitás a pozitív érzelmek, a szeretet, a gyengédség, az összetartozás kifejezése, észre fogják venni, ha a szex nem erről szól – hanem félelemről, erőről, fájdalomról. A szexuális visszaélés, a szexuális erőszak témája se legyen tabu! Ha ilyesmiről kezd beszélni a gyerek, ha ez szól a rádióban, erről szól a film vagy egy újságcikk, használd ki ezeket a helyzeteket, és beszélgessetek!

Kérj segítséget!

Mindez nem is olyan egyszerű! Ha úgy érzed, vannak szülői hivatásodban olyan kihívások, amikhez segítségre van szükséged, ne habozz támogatást kérni! Sokat adhat már az is, ha vannak hasonló élethelyzetben lévő barátok, ha vannak ismerős családok, hasonló korú gyerekekkel, akikkel őszintén lehet beszélni a nehézségekről is. Ne legyen ciki szakemberhez fordulni se! Az elég jó szülő elég jól van a saját bőrében, a saját szexualitásával, a saját korábbi élményeivel – és ezt a szintet sokan nem tudják egyedül elérni. Egy pszichológiai tanácsadó folyamat, egy önismereti csoport segíthet, ha túl sok a tabutéma, a múltból kísértő árny.

További olvasnivalók

Cikk
Hogyan készüljön fel a szülő a nehéz beszélgetésekre?

Mielőtt a gyerekünkkel beszélgetni kezdenénk a szexualitásról, érdemes magunknak is feltenni néhány kérdést. Összegyűjtöttük, hogy mik ezek.

Elolvasom Read more
Cikk
Hogyan segíthetsz a gyerekednek, ha bajba került, ha bántották?

Rossz dolgok sajnos jó emberekkel is történnek. Még fájóbb, ha a saját gyerekünk az áldozat. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a hasznos tudnivalókat ilyen esetekre.

Elolvasom Read more
Cikk
Könyvajánló szülőknek

Hat gyerekkönyv, amit a szülőknek és gyerekeknek közösen ajálunk olvasásra.

Elolvasom Read more