Kínos helyzetek és megoldásaik – videó szülőknek

A szülőknek szóló negyedik videóban azt igyekszünk körbejárni, hogy mit lehet csinálni, ha éppen nehéz helyzetbe kerül a szülő, kínosnak érzi a kérdést, vagy olyan intim helyzetben találja a gyerek, amiben nem számított a jelenlétére.

A szülők többsége tudja, hogy fontos lenne átadni az ismeretét, amire a szexualitás terén számíthat majd a gyereke, de sokszor zavarba ejtő ezekről őszintén és nyíltan beszélni. Nemcsak a vérrokonság miatt, hanem azért is, mert kevés szülő rendelkezik olyan történettel, hogy a saját szülei ebben példát mutattak neki, így nem tudja hogyan kezdjen neki. Előfordulhat, hogy a gyereke olyan kérdést tesz fel, amire nem tud válaszolni, mert nincs róla ismerete, esetleg annyira zavarba ejtő, hogy inkább későbbre halasztaná a kérdést – vagy legszívesebben sosem válaszolná meg. Pedig ha az első kérdésekre időt ad magának, megtalálja a választ, és meg is osztja, a nagyobb gyerekének is képes lesz könnyebben válaszolni.

A gyerekek általában nem szeretik a szüleiket feszengve látni, így a kérdéseiket megtarthatják maguknak. De még ebben az esetben is fontos a szülőnek tájékozódni a témában, és megfelelő információs felületek felé terelni gyerekét. A legtöbb gyerek már akár csecsemőkorától játszik a nemi szervével, mert hamar rájön arra, hogy ezzel jó érzést tud szerezni magának. A szülő mégis kínosan érezheti magát, és akár tanácstalannak, hogy mit tegyen ilyenkor. Az első lépés lehet, hogy megtanítja számára, hogy az ilyen tevékenység magánügy, és jobb, ha nem nyilvánosság előtt zajlik. Jó, ha a praktikus dolgokat is elmondja, pl. ami a higiéniára vonatkozik (előtte és utána mindig mosson kezet). Az önkielégítés segít a saját test és annak reakciójával való megismerkedésben. A tiltó, megszégyenítő, tabusító és álinformációt tartalmazó mondatok – pl. „Meg ne lássam még egyszer!” vagy „Ettől szőrös lesz a tenyered” – káros hatással lesznek a szexuális fejlődésére, és olyan gátlásokat alakíthatnak ki, amit felnőttkorában nehéz lesz leküzdenie Ha az önkielégítés nem megfelelő keretek között zajlik, vagy egész napos tevékenységgé válik, érdemes szakemberhez fordulni. Ilyenkor állhat a háttérben nagy fokú szorongás, de akár fizikai probléma is.

Bármennyire is figyelnek rá a szülők, előfordulhat olyan helyzet, amikor nem várt pillanatban bukkan fel a gyerek, és nem veszik észre, hogy ott áll a hálószoba ajtajában, néz, és talán meg is szólal. Az a legfontosabb ebben a nagyon nehéz helyzetben, hogy a gyerek szempontjából álljon helyre a rend. Kérjék meg, hogy menjen ki a szobából, és biztosítsák, hogy nemsokára ők is mennek utána. Miután késznek érzik rá magukat a szülők, meg tudják nyugtatni a gyereket, és érdemes akár ekkor, akár egy későbbi időpontban átbeszélni a helyzetet a gyerek korának megfelelően. Természetesen a zavartság és kínosság érzése megnehezítheti, hogy megtalálják a megfelelő szavakat, de fontos éreztetni a gyerekkel, hogy minden rendben, semmi rendellenes dolgot nem tettek. Az történt, hogy a gyerek világa találkozott a szülők világával, amire valószínűleg egyik fél sem számított. Fontos átbeszélni a korábban már használt és a gyerek számára is ismert szavakkal a történteket. A szülők figyeljenek arra, hogy mit ért meg ebből a gyerek, és mi az, amire már nem kíváncsi, mert arra éretlen lehet. A gyerek kérdései mentén és hozzá kapcsolódva érdemes a beszélgetést irányítani – nem szükséges nagyon hosszúra nyújtani. Amikor úgy érzik, hogy a nyugtalansága elmúlt, és elfogytak a kérdései, le lehet zárni a témát.

A szűrőprogramok mellett érdemes felkészülni arra, hogy előbb-utóbb valamilyen formában találkozni fog a gyerek pornótartalommal. Hatékonyabb, ha a szülő előre felkészíti a gyerekét, így ha ilyen tartalommal találkozik, a helyén tudja azt kezelni. Ehhez a korábbi videókban tárgyalt szexualitással kapcsolatos témák átbeszélése sok támpontot adhat, ugyanakkor őt is összezavarhatják a pornóban látott képek, tartalmak. Jó, ha a szülő megfelelő, nyitott légkört tud kialakítani ehhez kapcsolódóan, hogy a gyerek tudjon hozzá fordulni, kérdezni. Fontos elmondani, hogy a pornófilmek is megrendezett filmek, mint az összes többi, és színészek játszanak benne. Nem a szexualitás kapcsolatokat mutatják be, hanem kiragadják a kapcsolatból a szexualitást. Szóba lehet hozni a felnőtt és a gyerektest, illetve azok működése közötti különbségeket, valamint hogy mire készítik fel őket a kamaszkori változások. Sokszor aggódnak a gyerekek a látott tartalmak kapcsán – pl. az erőszak miatt, vagy amiatt, hogy a saját testükhöz képest mást látnak, esetleg hogy nekik is ezt kell-e majd csinálniuk –, emiatt nagyon lényeges átbeszélni a kérdéseiket és félelmeiket, hogy könnyebb legyen számukra felismerni a pornó irreális voltát, és kiküszöbölni a negatív hatásokat. Ebben az esetben sem a tiltás az, ami segíthet, hanem az, hogy olyan ismereteket kapjanak a testükről, fejlődésükről, a szexualitásról, ami reális és koruknak megfelelő.

Ebben a négy videóban röviden összefoglaltuk a legfontosabb alapelveket és hozzáállást a szexuális edukáció területén, kifejtettük a témában felmerülő fogalmakat, valamint néhány helyzetben megoldási utakat javasultunk. Reméljük hasznosnak találtátok sorozatunkat!




További videók

Cikk
Válaszok nehéz kérdésekre – videó szülőknek

A gyerekek nehéz és kínos kérdéseket is fel tudnak tenni. A szülőknek szóló harmadik videó szövegében az ezekre adható válaszokról olvashatsz.

Elolvasom Read more
Cikk
A szexuális nevelés állomásai – videó szülőknek

A szülőknek szóló második videóban végigvesszük a szexuális edukáció legfontosabb lépéseit, állomásait. Itt olvashatod el külön a videó szövegét.

Elolvasom Read more
Cikk
A szexuális nevelés alapelvei – videó szülőknek

A szülőknek szóló első videónkban a szexuális nevelés alapelveiről esik szó, a videó teljes szövegét pedig itt is elolvashatod.

Elolvasom Read more