A szexuális nevelés alapelvei – videó szülőknek

A szülőknek szóló első videónkban a szexuális nevelés alapelveiről esik szó.

A média, az internet világából megállás nélkül öntik ránk a szexuális tartalmakat, mégis zavarba jövünk, amikor a gyerekünk a menstruációról kérdez, vagy arra kíváncsi, hogyan születik a gyerek. A tabu, ami a szexualitás köré épült, megbénít mindannyiunkat. Ebben a videosorozatban ahhoz szeretnénk kapaszkodókat adni, hogyan tegyük könnyebbé a saját dolgunkat mint szülő, és hogyan segítsük a gyerekeinket. Ahogy a szülőség, úgy az egészséges szexualitásra való nevelés is tanulható. Mindkét területen lehet hibázni, de lehet fejlődni is. A szexuális neveléssel kapcsolatos mondatok nem jönnek ösztönösen, hiába része mindannyiunk életének a szexualitás. Erről beszélni, pláne egy gyereknek, nem könnyű feladat.

Az alábbiakban olyan alapelvekről lesz szó, amelyek biztonságos keretet adnak mindenkinek.

 

Miért kell szexre nevelni egy gyereket?

Szögezzük le: a szexualitás nem csak szex. Ide tartozik minden, ami egy ember testével, lelkével, kapcsolataival összefügg. Minden ember saját magával, környezetével való viszonya a születés pillanatában kezdődik.  Ennek megfelelően minden behatás, ami éri a gyereket, egyben befolyásolja is őt, legyen az jó vagy rossz. A rossz dolgok sokszor megkerülhetetlenek – például az első szerelmi csalódás –, ha viszont tudatosan odafigyelünk, túlsúlyba tudjuk hozni a jó dolgokat, amelyek építik és védik a gyerek testét-lelkét.

 

Mi a különbség szexedukáció és felvilágosítás között?

A szexuális nevelés, azaz szexedukáció első és legfontosabb elve a partneri viszony. Nem a sötét homályból akarjuk felvilágosítani a gyereket, hanem a meglévő tudása, gondolatai és érdeklődése mentén szeretnénk segíteni őt. Egy-egy kérdésre nem konzervválaszokat kell adni, hanem együtt kell gondolkodni úgy, hogy a gyereket a saját életében kompetens személynek kezeljük. A felvilágosítás alatt általában egy nagy beszélgetést értünk, amikor minden létező tudásunkat átadjuk a gyereknek, ha akarja, ha nem. Ha viszont kisgyermekkorától úgy neveljük, hogy beszélgetünk az őt érdeklő kérdésekről, akkor rajtunk sincs nyomás, hogy egy alkalommal válaszoljunk meg mindent.

 

Mikor történjen?

A felvilágosítással ellentétben a szexuális nevelés egy folyamat. Olyan fejlődési folyamat, ami a születéskor elkezdődik, és velünk együtt alakul életünk végéig. Már ott szexuális nevelés történik, ahogy egy anya a gyerekével van, ahogy figyelmet és szeretetet ad neki. Csecsemőkorban életreszóló tapasztalás, hogy az anya hogyan és mikor elégíti ki a kisbaba szükségleteit, észreveszi-e egyáltalán őket. A gyerek vele éli meg először, hogy milyen egy másik ember közelsége, milyen szeretve lenni. Ez pedig később minden kapcsolatunkban vissza tud köszönni. Tehát a szexuális nevelés verbális és nonverbális úton is történik. A verbális szinthez a kérdések, beszélgetések tartoznak, akár azok is, amiket a gyerek akaratlanul meghallgat, illetve minden objektív információ (például nemi úton terjedő betegségek, fogamzásgátlás, menstruációs ciklus stb.) A nonverbális szint pedig az érintések, az érzések, a szülői minták, a hozzáállás bármilyen kérdéshez.

 

Mi a baj a tabukkal, a gólyamesével?

Ha egy gyerek kérdez, akkor függetlenül a korától és az általunk feltételezett tudásától, abban biztosak lehetünk, hogy a téma foglalkoztatja. Ha pedig egy gyereket érdekel valami, annak utána fog járni. Vagy megkérdezi máshol, vagy ha már használ okoseszközöket, egyszerűen rákeres az interneten. Gondoljunk csak bele, vajon melyikkel ártunk többet: ha a szex kapcsán belemegyünk egy kínosnak vélt beszélgetésbe, vagy ha a kérdés kikerülésével akaratlanul is arra ösztönözzük a gyerekünket, hogy a neten kutasson? Az olyan történetek, mint a méhek és virágok vagy a gólyamese félreinformálják a gyereket, és táptalaját képezhetik egy későbbi szexuális visszaélésnek. Ahogy az olyan magyarázatok is, mint „a szex olyan dolog, amit két felnőtt csinál, ha szeretik egymást”. Az ilyen gyerekbarát mesék jó megoldásnak tűnhetnek, hiszen készen a kezünkbe kapjuk őket, nem kell velük dolgoznunk. Később viszont könnyen visszaüthetnek, ha például a gyerekünk az első szerelem hevében, noha nem áll még készen a szexuális kapcsolatra,mégis belemegy, hiszen ő szereti a másikat.
Ne feledjük, sokszor nem az számít, hogy mit kérdez a gyerek, hanem az, hogy miért kérdezi. Ha feltesz egy látszólag szexuális tartalmú kérdést, nem biztos, hogy valójában a szexről kell vele beszélnünk.

A következő videókban konkrét példákon keresztül vizsgáljuk meg, milyen elveket érdemes követni a szexuális nevelés során, és hogy mit tegyünk, ha váratlan helyzettel találjuk magunkat szemben.




További videók

Cikk
A szexuális nevelés állomásai – videó szülőknek

A szülőknek szóló második videóban végigvesszük a szexuális edukáció legfontosabb lépéseit, állomásait. Itt olvashatod el külön a videó szövegét.

Elolvasom Read more
Cikk
Kínos helyzetek és megoldásaik – videó szülőknek

Mi a teendő, ha a szülő nehéz helyzetbe kerül, vagy ha intim helyzetben találja a gyerek? Szülőknek szóló negyedik videónk szövegét itt lehet elolvasni.

Elolvasom Read more
Cikk
Válaszok nehéz kérdésekre – videó szülőknek

A gyerekek nehéz és kínos kérdéseket is fel tudnak tenni. A szülőknek szóló harmadik videó szövegében az ezekre adható válaszokról olvashatsz.

Elolvasom Read more