Együttműködés a szülőkkel – videó tanároknak

A harmadik, tanároknak szóló videóban a szülőkkel való együttműködésről beszélünk.

Már volt szó róla, hogy a szexuális nevelés születéskor kezdődik, és tulajdonképpen egy egész életen át tartó folyamat, ezért ebben a szülőknek van elsődlegesen szerepe. Azonban a 6/7–18/19 éves gyerekek az ébren töltött idejük jelentős részét iskolában töltik, így elkerülhetetlen, hogy az ott jelen lévő pedagógusok és társak is részévé váljanak ennek a folyamatnak. De hogyan lehet a szülőkkel szövetkezni a szexuális nevelés kapcsán? Miért ez a leghatásosabb?

Ahogy a gyerekek iskolai előmenetelével, úgy a nevelésükkel kapcsolatban is fontos, hogy az iskola és a szülők között gördülékeny legyen a kommunikáció. Az otthoni és az iskolai események közösen hatnak a gyerekekre, ezért a két színtéren jelen levő felelős felnőttek együttműködése elengedhetetlen. Fontos, hogy mindkét helyről hiteles információk érkezzenek. A legjobb, ha a felnőttek hasonló értékeket és hasonló elfogadást közvetítenek a gyerekek felé, de már az is sokat használ, hogy ha az egyik helyről pozitív üzeneteket kap. De meddig felelősek a tanárok a diákokért? Ha az iskolában történik valami, de online, akkor is felelősek vagyunk-e? Számít-e, hogy mit csinál a gyerek suli után? Nem könnyű meghúzni a határokat abban, hogy meddig felelősek a tanárok a diákjaik viselkedéséért és hogylétéért.

Különösen nehéz kérdés ez az online tér kapcsán, hiszen sok iskolai bántalmazás manapság már nem is az iskola falain belül zajlik, hanem este, otthon – hasonlóan például a pornónézéshez.  Vajon a tanárnak kell-e reagálnia arra, ha a diákjai az otthonukban fogyasztanak pornót? Abban az esetben, ha ez az iskolában is megjelenik (például közösen nézik az iskolában, romlik a teljesítményük a tanulásban, kihat a viselkedésükre), igen. A tanároknak sokszor már a megjelenő problémát kell megoldaniuk: kiközösítettek valakit, az egész osztályban terjed egy pornó videó, vagy éppen a gyerekeknek hirtelen rengeteg kérdésük lesz a szexualitással kapcsolatban. Ezek viszont sokszor megelőzhetőek lennének foglalkozásokkal, beszélgetésekkel – ez a szexuális nevelés azon része, amely az iskola falain belül fontos és megvalósítható. Jelenthet ez érzékenyítő tréninget, beszélgetést, egy aktuális témát érintő film megnézését-megvitatását vagy bármit, amit a pedagógus hitelesen vállalni tud.

Na és meddig mehet el egy tanár? Fontos, hogy a gyerekeket meghalljuk, és vegyük észre a jeleket! A témában több hazai film is készült a közelmúltban. Ezekről érdemes tájékozódnotok. Az iskolák házirendjében van vonatkozó iránymutatás és valamennyire a törvény is támpontot ad, azonban ezek csak a szélsőséges esetekről szólnak. A hétköznapokban gyakoribb, hogy alig észrevehető különbség van oké és nem oké gesztus között.  A szerelmi, szexuális vagy szexualitással átszőtt kapcsolat nem elfogadható, de semmi más sem, ami bármely fél számára nincs rendben. Például ha az egyik diák nem szereti, ha összeborzolják a haját, vagy drágámnak hívják, az ugyanúgy határátlépés, mint egy intimebb testrész megérintése.  Mindenkinek egyedi határai vannak – ezekre nehéz odafigyelni sok diák esetében, mégis szükségszerű. Bármilyen gyerek és felnőtt közötti kontaktusra igaz, hogy nem elfogadható, ha nem a gyerek szükséglete van előtérben, hanem a felnőtt igénye vagy vágyának kielégítése.

Az intézményes érdekek nem előzhetik meg a gyerek érdekeit – mindig a gyerekeket kell védeni! Minden jelzést komolyan kell venni! Manapság sokszor szembesülünk azzal, hogy gyerekekkel szembeni visszaélések rejtve maradnak intézményes érdekek miatt, miközben az iskola arra hivatott, hogy óvja és tanítsa a diákokat.  Pedagógusként legfőbb feladat a gyerekek igényeire és szükségleteire való odafigyelés, adott esetben az érdekeik képviselete, védelme. Egy gyerek sosem állít ok nélkül olyat, hogy visszaélés történt vele szemben. Az ilyen jelzéseket mindig vegyük komolyan!




További videók

Cikk
A szexuális neveléshez való hozzáállás – videó tanároknak

Milyen hozzáállás kell a tanároknak ahhoz, hogy a szexuális edukációról hatékonyan tudjanak beszélni az iskolában? A második videónk itt található szövegéből kiderül.

Elolvasom Read more
Cikk
A szexuális nevelésről – videó tanároknak

A tanároknak szóló első videóban a szexuális nevelés alapjairól beszélünk. Itt olvashatod el a videó szövegét külön is.

Elolvasom Read more
Cikk
Krízishelyzetek az iskolában – videó tanároknak

A tanároknak szóló negyedik, krízishelyzetekről szóló videó szövege itt érhető el.

Elolvasom Read more