A szexuális neveléshez való hozzáállás – videó tanároknak

Ebben a videóban az a célunk, hogy bemutassuk, hogy mi az a hozzáállás, ami segíti megkönnyíteni ezt a nem mindig egyszerű feladatot, illetve hogy milyen konkrét információkat nyújthat egy tanár a diákjának.

 

Milyen alapvető hozzáállás szükséges az iskolai szexuális neveléshez?

Leginkább a kísérésen legyen a hangsúly. Fontos, hogy amikor a szexualitást érintő kérdések előkerülnek, a pedagógust ne érje váratlanul, legyen felkészülve erre a helyzetre akkor is, ha tudja: a szexuális nevelés alapjainak otthonról kell származnia. A gyerekeknek koruk és tapasztalataik alapján eltérő tudásuk lehet a szexualitásról, így nagyon fontos, hogy a beszélgetések és a kérdések mentén fel lehessen térképezni, ki hol tart ezen a téren. Ez csoportos helyzetben sokszor nem egyszerű, ugyanakkor lényeges tisztában lenni azzal, hogy milyen információkra vagy milyen témákról való beszélgetésre van szüksége az adott osztálynak. Bár elsőre nehéz lehet elképzelni, hogyan lehet bevinni az osztályba ezt a témát, jó kiindulási pontok a leghétköznapibb helyzetek vagy társas érintkezések, amik jelen vannak az iskolában. A tanári hozzáállás legyen egyszerű, segítőkész és ítélkezésmentes, így amikor segítséget keres a gyerek, tudja, hogy ilyen témákban is fordulhat a pedagógusához. Sokszor a szexualitást érintő problémákat kínosnak élheti át az érintett, emiatt fontos, hogy a pedagógus felkészült legyen a szavak és az érzelmek szintjén is. Ez elsőre nagy falatnak tűnhet, de ne ijedjünk meg! Senki sem tudja mindenre a választ, nekünk sem kell. Elég, ha elfogadjuk a kérdést, és segítünk választ találni, például hiteles információforrást ajánlva.

 

Milyen információkat nyújthat egy pedagógus?

A legkönnyebb a testi változásoktól kezdeni, mivel az előbb-utóbb mindenkit érint. A különbözőséget nyugodtan ki lehet emelni, akár a formákról, akár a változás időpontjáról van szó.

● Fontos nekik, hogy illeszkedjenek a többiek közé, ezért gyakran szégyellik a változásokat. Sokat tud segíteni, ha a pedagógus azt közvetíti, hogy a változás és az egyéni különbség is természetes. Lényeges az is, hogy a fiúk is halljanak a menstruációról és a lányok is a magömlésről, mivel nemcsak a saját testről és annak változásairól érdemes tudni, hanem az ellenkező nemről is. Ezért nem ajánljuk, hogy az ilyen beszélgetések alkalmával nemek szerint különválasszuk a gyerekeket, mert azzal egyrészről tabusítjuk a témát, másrészről elvesszük a lehetőséget a hiteles információhoz jutás elől, illetve erősítjük a szakadékot a nemek egymás iránti elfogadása között.

● A fogamzásgátlás különböző formáit is fontos bemutatni és mesélni az előnyökről, hátrányokról, akár javasolni a többféle módszer kipróbálását – kihangsúlyozva az orvosi jelenlét szükségességét bizonyos helyzetekben. A pedagógus motiválhat egészséges és biztonságos kapcsolatokra. Beszélgetést kezdeményezhet a kapcsolatok (akár baráti, akár szerelmi) természetéről, különös tekintettel a szerepek, felelősség, kölcsönösség, valamint a saját és a másik határainak felismerésére és betartására.

● Itt érdemes szóba hozni azt is, hogy egy kapcsolatba belefér-e egymás üzeneteinek titokban való elolvasása, vagy hogy hol kezdődik az érzelmi zsarolás. További beszélgetéseket kezdeményezhet a szexualitás, beleegyezés, fogamzásgátlás, nemi úton terjedő betegségek megelőzésének témakörében is. Készségeket fejleszthet például a kapcsolatokról való beszélgetésekkel, a megjelenő érzések és párkapcsolati elvárások, valamint a saját határok felismerésével. Egy tanár az intimitás és gyengédség jelentőségét is növelheti, és mintaként szolgálhat arra, hogy az érzésekről, nehézségekről és kérdésekről lehet és kell is beszélni. Illetve a felmerülő konfliktusok megfelelő rendezésével pozitív mintát mutathat.

Elengedhetetlen, hogy a pedagógus felismerje, hogy ezek közvetítése a gyerek igényeit szolgálja politikától, vallástól, kultúrától függetlenül.




További videók

Cikk
A szexuális nevelésről – videó tanároknak

A tanároknak szóló első videóban a szexuális nevelés alapjairól beszélünk. Itt olvashatod el a videó szövegét külön is.

Elolvasom Read more
Cikk
Együttműködés a szülőkkel – videó tanároknak

A tanároknak szóló harmadik, a szülőkkel való együttműködésről szóló videó szövege itt érhető el.

Elolvasom Read more
Cikk
Krízishelyzetek az iskolában – videó tanároknak

A tanároknak szóló negyedik, krízishelyzetekről szóló videó szövege itt érhető el.

Elolvasom Read more