A szexuális nevelésről – videó tanároknak

A tanároknak szóló első videóban a szexuális nevelés alapjairól beszélünk.

Gyakran a szülők az iskolától várják a gyerekek szexuális nevelését, abban bízva, hogy egy 45 perces felvilágosítás a kapcsolódó tantárgyak keretében elegendő. Az iskolai gyakorlat szerint ezt a feladatot a védőnők, illetve a biológia- vagy testnevelés tanárok látják el. Gyakran előfordul az is, hogy a pedagógus kéretlenül is találkozik a témával, ami kényelmetlenül érintheti, esetleg úgy érzi, ez nem is az ő feladata. Ez részben igaz is, hiszen az egészséges szexualitásra nevelés már a születéssel megkezdődik, mivel a csecsemő szoros testi kontaktusban van a szüleivel, tanulva az érintéseket, intimitást, miközben érzékeli szülei kapcsolatát is. Minden szülő saját felelőssége, hogy a gyerek érettségének és életkorának megfelelően beszéljen a kamaszkorral járó testi és érzelmi változásokról, kapcsolati dilemmákról.

Ennek a videósorozatnak a célja, hogy segítsen a pedagógusoknak abban, hogy hogyan tudnak kapcsolódni ehhez a gyerek számára nagyon fontos változáshoz.

 

De mi is az egészséges szexualitásra nevelés?

A szexedukáció azoknak a beszélgetéseknek és tanításoknak az összessége, amelyek segíthetik a gyerekeket felkészülni a szexualitást érintő kérdésekre, nehézségekre. Ide tartozik például a nemi szervek megnevezése, a bugyiszabály megtanítása, a saját testről és az egészségről való gondoskodás megtanítása, annak megértése, hogy a nem az nemet jelent, illetve a rossz és a jó titkok közötti különbségek oktatása. De a szexedukáció része az is, ha egy gyerek ismeri a saját testének működését, felismeri az érzéseit, vágyait, és felelősségteljesen, a másikat is tiszteletben tartva kifejezi azokat.

 

Mi a szexuális nevelés célja?

A legfontosabb cél, hogy egy gyerek képes legyen saját magát biztonságban tudni és megvédeni, kellő információval rendelkezzen, és kamaszkorára felkészültnek érezze magát a szexuális élet megkezdéséhez.
Mi a különbség a szexedukáció és a felvilágosítás között? A szexuális felvilágosítás olyan dolgokról szól, amit a másik fél még nem tud és a tudomására kell hozni. Ez sokszor kimerül az anatómiai részletekben, a védekezési módszerekben és a nemi úton terjedő betegségekben. Az egészséges szexualitás azonban ennél sokkal összetettebb. A szexuális nevelés célja, hogy biztosítsa a tudást azokról a változásokról, amik a testi éréssel kezdődnek, majd a nemi vágyak megjelenésével és a szexuális indentitás kialakulásával folytatódnak. A szexedukáció megmagyarázza és tisztázza az érzéseket, értékeket, viselkedéseket, a készségeket fejleszti és megerősíti, valamint elősegíti és fenntartja az olyan magatartást, ami a lehető legkevesebb veszéllyel jár.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlásával a következő alapelvekre kell épülnie a szexuális nevelésnek:

1. A szexuális nevelés számol a gyerek életkorával, fejlettségi és értelmi szintjével, és reagál annak kulturális és szociális körülményeire és szociálpszichológiai nemére. Vagyis alkalmazkodik a fiatalok valóságos életéhez.

2. A szexuális nevelés a szexuális és reproduktív emberi jogokon alapul.

3. A szexuális nevelés a jóllét holisztikus koncepcióján alapul, amely az egészséget is magában foglalja.

4. A szexuális nevelés alapvetőnek tartja a nemek egyenlőségét, az önmeghatározást és a különbségek elfogadását.

5. A szexuális nevelés a születéssel kezdődik

6. A szexuális nevelés az egyének és közösségek fejlesztésével hozzájárul egy igazságos és szolidáris társadalom létrehozásához.

7. A szexuális nevelés tudományosan megalapozott ismereteken alapul.

 

Hogyan segít, ha a tanárok tájékozódnak ebben a témakörben?

A szexualitást övező tabuk és titkok miatt a nehézségek, problémák gyakran rejtve maradnak. Az erről való beszélgetés, a hozzá tartozó szavak és fogalmak megtanítása prevenciós hatású is, hiszen így a szexuális zaklatás vagy erőszak könnyebben elkerülhető vagy baj esetén könnyebben kiderül. A következő videóban alkalmunk lesz részletesebben ránézni, hogy egy tanár mit tehet mindezekért az iskolájában, és ízelítőt adunk a konkrét információnyújtáshoz, készségfejlesztéshez.




További videók

Cikk
A szexuális neveléshez való hozzáállás – videó tanároknak

Milyen hozzáállás kell a tanároknak ahhoz, hogy a szexuális edukációról hatékonyan tudjanak beszélni az iskolában? A második videónk itt található szövegéből kiderül.

Elolvasom Read more
Cikk
Együttműködés a szülőkkel – videó tanároknak

A tanároknak szóló harmadik, a szülőkkel való együttműködésről szóló videó szövege itt érhető el.

Elolvasom Read more
Cikk
Krízishelyzetek az iskolában – videó tanároknak

A tanároknak szóló negyedik, krízishelyzetekről szóló videó szövege itt érhető el.

Elolvasom Read more