Amikor gyerek bánt gyereket: kortárs szexuális zaklatás

Amikor szexuális bűncselekményekre gondolunk, leggyakrabban egy olyan kép jelenik meg előttünk, ahol egy idegen férfi bántalmaz egy fiatal lányt. A statisztikák szerint nem ez az a helyzet, amitől leginkább tartani kell. Az áldozat lehet férfi és fiú is, az elkövető is lehet nő, illetve lány, és elkövető és áldozat leggyakrabban ismerik egymást személyesen is, vagy internetes ismerkedés előzi meg a visszaélést, erőszakot. Sajnos az sem biztos, hogy az elkövető felnőtt… A kortársak közötti szexuális bántalmazás, zaklatás, visszaélés eseteiben, ahol mindkét fél kiskorú, valójában mindenki áldozat. A gyerekeket körülvevő felnőttek felelőssége, hogy ilyesmi ne történjen meg.

A tizenévesek közösségi élete, az ismerkedés, a kapcsolatok alakulása és sajnos a bántások, visszaélések is egyre nagyobb arányban online színtereken valósulnak meg, így egyre jobban ki vannak téve a kortársaik bántó, vagy akár félelmet keltő viselkedésének az interneten is. Miközben a technológiai fejlődésnek rengeteg pozitív hatása van, sok olyan lehetséges veszélyt is magában hordoz, mint például a kortársak közötti online szexuális zaklatás. Ahhoz, hogy a fiatalok jóllétét offline és online is biztosítsuk, alapvető, hogy az online szexuális zaklatás kérdéskörével is foglalkozzunk.

Az online szexuális zaklatás olyan kéretlen szexuális magatartás, mely internetes felületen történik. Az online szexuális zaklatás számtalan formában megjelenhet, de a zaklatás minden esetben digitális tartalom (fotók, videók, bejegyzések, üzenetek, oldalak) felhasználásával, különböző (nyilvános vagy nem nyilvános) online felületen történik, gyakran közösségimédia-oldalakon, kommunikációs alkalmazásokon, vagy online játék közben, illetve szórakoztató tartalmakat megosztó felületeken.

Az online zaklatás megalázó, az áldozat számára fenyegető, kizsákmányoló, a negatív hatása pedig hosszan tartó lehet.

Az áldozatok fiúk és lányok is lehetnek, de a kutatásunkból egyértelműen látszik, hogy az online szexuális zaklatás bizonyos formáinak a lányok könnyebben válnak áldozataivá, valamint a lányokat ilyen esetekben jobban elítélik társaik, mint a fiúkat. Bárkiből lehet áldozat, de különösen veszélyeztetettek azok a fiatalok, akik más valós, vagy feltételezett tulajdonságaik miatt sérülékenyebbek: vélt vagy valós nemi identitásuk, szexuális orientációjuk, származásuk, vallásuk, pszichés állapotuk, speciális nevelési igényük, vagy valamilyen fogyatékosságuk miatt. A bántalmazásoknak ez a típusa gyakran együtt jár más, a másiknak ártó szexuális viselkedéssel és offline szexuális zaklatással is. Az online zaklatás különböző formái gyakran párhuzamosan történnek olyan online felületeken, ahonnan a tartalmak könnyen újra- vagy továbboszthatók.

Az online szexuális zaklatás elkövetője is lehet természetesen felnőtt, akár ismerős, akár idegen, aki a netes felületeken szemelte ki áldozatát, de sokkal gyakoribb – és gyakran tovább titokban marad – a kortársak közötti zaklatás. Jellemzően az iskolai környezetben, vagy más helyi offline közösségekben indul, ahol sajnos jellemzően aktív közönségre is talál, ami tovább fokozza az áldozat szorongását, miközben a szemlélőkre is negatív hatással van az online szexuális zaklatás, függetlenül attól, hogy részt vesznek-e a zaklatásban, vagy sem.

Milyen helyzetekre kell gondolni? Például a bántalmazó, zaklató névtelen profilt hoz létre azért, hogy szexuális tartalmak terjesztésével megszégyenítsenek egy osztálytársat, kortársat. Vagy egy szakítás után egy fiatalról az exe bosszúból meztelen képet oszt meg azért, hogy megalázza. Egy másik szituációban a barátok közötti vita elfajul, és egy fiatalról egy olyan profilt hoznak létre, amelyen melegnek, leszbikusnak, vagy biszexuálisnak állítják be.  Egy fiatal megoszt egy képet magáról, amire megszégyenítő megjegyzéseket, szexuális tartalmú kommenteket kap. Előfordul az is, hogy egy fiatal könnyebben osztja meg az érzéseit egy idegennel online, amit a kortársak kihasználhatnak, így a bántalmazók álprofilok mögé bújva szereznek meg információkat, majd ezeket az intim történeteket megosztják és megbeszélik online.  Meztelen képet osztanak meg valakiről vagy valakinek a nevével, azt sugallva, hogy a kép róla készült. És a sor még folytatható…

A leggyakoribb esetek négy kategóriába sorolhatóak:

1. Intim képek és videók beleegyezés nélküli készítése és/vagy megosztása.

2. Szexuális tartalmú fenyegetés, online szexuális tevékenységre kényszerítés, vagy szexuális tartalommal zsarolás.

3. Megfélemlítés, a közösségből való kizárás vagy zaklatás, az áldozat számára megalázó, felkavaró, vagy diszkriminatív szexuális tartalommal.

4. Nemkívánatos szexualizálás, azaz az áldozat nem kívánt szexuális kommenteket vagy tartalmakat kap.

Az online szexuális bántalmazás nem fogadható el, és nem szabad a kamaszkorral járó viselkedésnek tekinteni. Ha szexuális erőszak, kényszerítés, zsarolás, vagy kizsákmányolás gyanúja merül fel, illetve, ha 12 év alatti gyereket vagy gyerekeket szexuális tevékenységbe vontak be, a rendőrség bevonása is szükséges. Hasonlóképpen akkor is, ha egy gyerek jelentős, vagy közvetlen veszélynek van kitéve, vagy nagyszámú gyermeket érint az eset. A zaklatás részeként olyan fotó, videó is előkerülhet, amely bűncselekmény (például testi sértés vagy szexuális erőszak) elkövetését rögzíti, természetesen ilyenkor is azonnal a rendőrséghez kell fordulni.

A rendőrség és a gyermekvédelmi szereplő bevonásától gyakran az áldozat is tart, sokszor kifejezett kérése, hogy maradjon titok, ami történt, de szülőként, pedagógusként, más segítő felnőttként, akinek tudomására jut egy ilyen helyzet, ezt az utat nem választhatjuk. Ugyanakkor sok minden mást megtehetünk, hogy könnyebb legyen az áldozat helyzete: odafordulásunkkal, elfogadásunkkal támogathatjuk. Őszinte érdeklődéssel, kérdéseinkkel segíthetjük feltérképezni a helyzetet, de érthető, ha az áldozatnak szüksége van egy kis időre, hogy egyáltalán saját maga megértse, átlássa, ami történt. Ha az áldozat készen érzi magát, hasznos lehet a zaklatással kapcsolatos érzéseit felszínre hozni, ezekre reflektálni. Érdemes együtt végiggondolni, hogy mi lenne számára a legmegfelelőbb segítség, és egy gyakorlati tervet készíteni ehhez. Azoktól a személyektől eltekintve, akiknek tudniuk kell egy online szexuális zaklatással kapcsolatos incidensről (például a gyermekvédelmi felelős), hasznos lehet néhány olyan, a gyerek mindennapi környezetét jelentő tanárt, edzőt, más segítőt vagy kortársat is bevonni, akik kellő érzékenységgel tudják támogatni az áldozatot – ugyanakkor az is fontos, hogy aki nem támogató személy és hivatalból nem kötelező az értesítése, az ne tudjon a történtekről, ha az áldozat így szeretné.

Az online bántalmazás éppúgy fáj, mint a fizikai világban kapott sebek, és a történtek feldolgozásához érdemes pszichológiai segítséget keresni az áldozatnak, illetve segíteni azt a közösséget is, ahol tudtak a bántalmazó folyamatról. Fontos feltárni, milyen esetleges közösségi problémák vannak a háttérben, és az adott helyzetet felhasználni a későbbi zaklatások és egyéb bántalmazások megelőzésére.

A szexuális bántalmazások természetéről, megelőzéséről, és kifejezetten a kortársak közötti online szexuális zaklatásról további cikkeket olvashat itt és itt. Az interneten látott, kiskorúakat ábrázoló szexuális tartalmakat, vagy más módon sértő, káros, illegális képet, videót, szöveget az Internet Hotline online bejelentő felületén bárki bejelenthet.

További olvasnivalók

Cikk
Gondolatok a szexuális visszaélések megelőzéséről

Ötből egy gyerek válik szexuális bántalmazás vagy erőszak valamilyen formájának áldozatává. Mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt?

Elolvasom Read more
Cikk
Hogyan segíthetsz egy tanítványodnak, ha bajba került, ha bántották?

Mit tegyél, ha egy tanítványod azzal keres meg, hogy szexuális bántalmazás áldozata? Leírtuk, hogy hogyan segíthetsz rajta.

Elolvasom Read more
Cikk
Hogyan segíthetsz a szexuális bántalmazás áldozatának?

A szexuális bűncselekmények áldozatai ritkán beszélnek másoknak arról, hogy mi történt velük. Ebben a cikkben elolvashatod, hogy hogyan tudsz segítséget nyújtani, ha valaki neked meséli el, mi történt vele.

Elolvasom Read more