10+1 kérdés – gyerekjogok és a szexuális egészség

13 éves múltam, és szeretnék elmenni az orvoshoz egyedül, megtehetem?

14 éves kor alatt – mivel a magyar polgári jog szerint – cselekvőképtelen vagy, tehát nincs önálló döntési jogod az orvosnál, ezért a szüleidnek (vagy gondviselődnek) el kell kísérnie. Ha mégis egyedül mennél, akkor is kötelező őket tájékoztatni arról is, hogy miért voltál orvosnál. Az orvosi papírokba nem tudsz belenézni, és nem kell kikérni a véleményedet az egészségügyi ellátással kapcsolatosan sem. De mindenképpen jogod van ahhoz, hogy megfelelően tájékoztassanak arról, hogy mi történik veled, milyen ellátásra van esetleg szükséged, és ezt úgy kell megtegyék, hogy megértsd.

16 éves múltam, szeretnék elmenni egyedül a nőgyógyászhoz, megtehetem?

Ha már elmúltál 16 éves, még mindig kiskorúnak számítasz (14-18 év között korlátozottan cselekvőképesnek, de 14 és 16 éves korod között még mindenképpen be kell avatni a szüleidet, vagy hivatalos gondviselőidet) fontos lenne, hogy a szüleid tudta nélkül ne látogasd meg a nőgyógyászod, ugyanis jogod van egészségügyi önrendelkezéshez, de csak korlátozottan hozhatsz önállóan döntéseket.

16 éves kor felett lehetséges, hogy nem a szüleidet tájékoztatják az orvosok, de valakit mindenképpen ki kell jelölnöd, akit tájékoztathatnak. Ekkor már minden, a kezeléseddel kapcsolatos dokumentációt szabadon elolvashatsz.

Ha 18 éves elmúltál, akkor nemcsak felnőtté, hanem cselekvőképessé is válsz. Önállóan hozol döntéseket, részletesen kell tájékoztassanak minden téged érintő kérdésről az ellátás során, a döntésekbe be kell vonni és ki kell kérni a véleményedet. Minden dokumentációt szabadon elolvashatsz. És természetesen senkit nem kell erről tájékoztatni.

Nem akarok az orvosnál levetkőzni, muszáj?

Amikor az orvosnál ellátnak, az emberi méltóságodat tiszteletben kell tartani, és a szeméremérzetedre tekintettel a ruhádat csak a szükséges időre és a szakmailag indokolt mértékben lehet levetetni veled. Ez azt jelenti, hogy ha valamiért fontos, hogy a bőrödet vagy a bőrödön keresztül vizsgáljanak, például mert az orvos úgy tudja meghallgatni a tüdődet, vagy mert bőrproblémákkal kerested fel, akkor le kell venned a ruhádat, de csak ott, ahol a vizsgálat miatt muszáj, és csak annyi időre, amíg a vizsgálat tart.

Ha az ellátás során úgy tűnik, hogy a betegjogaim sérülnek, mit tehetek?

Minden beteg jogosult az egészségügyi ellátással kapcsolatban az egészségügyi szolgáltatónál, illetve fenntartójánál panaszt tenni, fel lehet keresni a betegjogi képviselőket is. Az elérhetőségeket itt találod: http://www.ijsz.hu/kepviselok1.html

Az egészségügyi törvény külön is felsorolja, melyek különösen a betegjogok. Így például:

– az egészségügyi ellátáshoz való jog, azaz jogod van az egészségi állapotodnak megfelelő egészségügyi ellátáshoz, az általad megválasztott orvosnál, miközben semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem ér.

– az emberi méltósághoz való jog, azaz az ellátásod során az emberi méltóságodat tiszteletben kell tartani, kizárólag az ellátásodhoz szükséges beavatkozások végezhetők el. A személyes szabadságod csak indokolt esetben korlátozható. Várakoztatni csak szükség esetén és a lehető legrövidebb ideig szabad.

– a kapcsolattartás joga, azaz ha kórházban fekszel, biztosítani kell számodra, hogy a hozzátartozóiddal kapcsolatot tarthass és látogatókat fogadj. (Eközben persze tekintettel kell lennetek az intézményi feltételekre és házirendre, és a kapcsolattartás nem zavarhatja a betegellátást vagy betegtársaidat sem.) Ha még nem múltál el 18, akkor a kórházi ellátás alatt, végig bent lehet veled egy hozzátartozód. A szülő nő mellett is végig ott lehet hozzátartozója, a vajúdás és a szülés alatt is. A szülés után pedig joga van újszülöttjével egy helyiségben való elhelyezésre – ha orvosi indok nem szól ez ellen. Általában jogosult vagy saját ruháid és személyes tárgyaid használatára.

– az intézmény elhagyásának joga, a betegnek ez a joga csak akkor korlátozható, ha mások testi épségét, egészségét veszélyezteti, vagy ha ezt törvény írja elő. Kórházi elbocsátásod előtt téged vagy hozzátartozódat erről lehetőleg 24 órával előbb tájékoztatni kell. Önkéntes, saját felelősség melletti távozás vagy előzetes bejelentés nélküli távozás esetén a távozás módját a betegdokumentációban rögzíteni kell.

– a tájékoztatáshoz való jog, azaz jogod van, hogy teljes körű, részletes tájékoztatást kapj az egészségi állapotodról, a javasolt vizsgálatokról, beavatkozásokról, ezek elvégzésének, illetve elmaradásának lehetséges előnyeiről és kockázatairól, tervezett időpontjairól, úgy, hogy megértsd.

– az önrendelkezéshez való jog, azaz mindenki szabadon döntheti el, hogy az egészségügyi ellátást igénybe kívánja-e venni, vállalja-e a javasolt beavatkozásokat, vagy elutasítja azokat – részt vehet az ellátását érintő döntésekben. Bármely egészségügyi beavatkozás elvégzésének feltétele, hogy ahhoz a beteg a beleegyezését adja. Ha még nem múltál el 14 éves, akkor szüleidnek kell beleegyeznie, de minderről tájékoztatni kell téged. Nincs szükség a beleegyezésre akkor, ha közvetlen életveszély áll fenn.

Mehetek-e háziorvoshoz 18 éves korom előtt, vagy házi gyermekorvos lát el?

A házi gyermekorvos alapvetően a 14 évesnél fiatalabb gyerekek esetén nyújt orvosi ellátást, de ha megkéred, akkor 18 éves korodig is elláthat. Háziorvos is elláthat természetesen 18 éves korod előtt, de tudnod kell, hogy a háziorvosok elsősorban a felnőttek orvosi ellátására készülnek.

Mindenkinek joga van szabadon megválasztani a házi gyermekorvosát, vagy háziorvosát. A háziorvos és házi gyermekorvos választása a választani kívánt háziorvosnál, vagy házi gyermekorvosnál történő jelentkezéssel kezdődik. Ha az orvos a jelentkezést elfogadja, a társadalombiztosítási azonosító jeledet (zöld, fehér TB-kártyán a kilencjegyű TAJ-számod) felírja (nyilvántartásba veszi), kiállít egy igazolást arról, hogy az ellátásodat vállalja. Évente egyszer indoklás nélkül, ezen túl, pedig indokolt esetben át lehet jelentkezni másik orvoshoz is.

Beutaló nélkül is fel lehet keresni nőgyógyászati, urológiai vagy bőrgyógyászati szakrendelést?

Igen. A szakorvosi rendelő által nyújtott, bőrgyógyászati, nőgyógyászati és gyermeknőgyógyászati, urológiai szakellátásra elmehetsz beutaló nélkül is. A nemi úton terjedő betegségekkel a bőrgyógyászaton is foglalkoznak STD – (Sexually Transmitted Diseases – szexuális úton terjedő betegségek) ambulanciákon. Legtöbb esetben (kivétel elsősegély) viszont telefonon vagy személyesen kell időpontot kérned a vizsgálathoz.

Gyermeknőgyógyászhoz kell mennem, ha nem vagyok még 18?

A gyermek-nőgyógyászati ellátás az újszülött kortól általában 16 éves korig terjed. Ugyanakkor több gyermeknőgyógyász, nőgyógyászként is dolgozik, így, ha kialakult egy jó kapcsolat a gyermeknőgyógyásszal, nem kell a 16. születésnapod után orvost váltanod.

18 év alatti gyermek felnőtt osztályon is ellátható például szülészet-nőgyógyászat osztályokon, és a felnőtt ellátás keretében a gyermekek elhelyezésére külön kórtermet, szülői jelenlét lehetőségét és elérhető gyermekgyógyász szakorvosi ellátást is biztosítania kell.

Babát várok és még nem vagyok 18 éves, kitől kaphatok segítséget, ha kérdésem van a várandóssággal kapcsolatban?

A védőnő egész biztosan segít a kérdéseidben. A védőnő az ellátást a Magyarország területén lakcímmel rendelkező, itt tartózkodó magyar állampolgár, valamint külön kérésére Magyarország területén lakcímmel rendelkező, itt tartózkodó külföldi állampolgár részére nyújtja.

A terhesség megállapítása a szülész-nőgyógyász feladata (még akkor is, ha valaki bábai gondozást, azaz otthonszülést tervez és akkor is, ha a terhességét szülésznő is gondozhatja). Amikor felmerül a terhesség gyanúja, akkor szülész-nőgyógyász fogja megállapítani a terhesség meglétét, ezzel az igazolással kell felkeresni a területileg illetékes védőnőt, ő fogja kiadni a kiskönyvet. A védőnőnek a terhesgondozási könyvben kell rögzíteni a szakorvosi lelet alapján a terhességi hét meghatározását, illetve a rizikó-besorolást, valamint a gondozásra területileg kötelezett szolgáltató nevét címét és a 34. hétig a gyermekorvos nevét és elérhetőségét is. A terhességgel és a gondozással kapcsolatos történéseket kell dokumentálni a kiskönyvben mindazoknak a szakembereknek, akik részt vesznek a terhesgondozásban.

Ki és hogyan írhat fel fogamzásgátló tablettát?

Mindenekelőtt fontos, hogy a már kellően érett legyél mind fizikai, mind pszichés szempontból a szexhez, és ennek következtében a fogamzásgátláshoz. A fogamzásgátló tabletta szedése csak annak ajánlható, akinek legalább 1-1,5 éve jelentkezett az első havi vérzése, a menstruációs ciklusok szabályosak és rendszeresek, és testi fejlettsége – az ún. másodlagos nemi jellegek – elér egy bizonyos mértéket. Fontos, hogy a gyógyszer szedése saját, jól átgondolt döntésed legyen. Ha azért akarod felíratni, mert valaki (a barátod vagy a családod) kényszerít rá, vagy például a barátod nem hajlandó óvszerrel védekezni, az nem a te döntésed.

A nőgyógyászati rendelésen 14 év alatti gyereket nem vizsgálhat meg a szakorvos a szülő jelenléte nélkül. 14 év felett is a szülő beleegyezése szükséges egészen 18 éves korig, bár a gyakorlatban ez nem mindig valósul meg. A szülőt kötelező tájékoztatni mindenről, ami a vizsgálat kapcsán felmerül.

14 éves kor alatt fogamzásgátlót és esemény utáni tablettát is csak szülői beleegyezést követően írhat fel a szakorvos. Fogamzásgátló esetében éves kontroll javasolt, és ha semmilyen probléma nem lépett fel a szedése alatt, akkor szakorvos javaslatával a háziorvos, illetve iskolaorvos is felírhatja a tablettát. 14 éves kor felett az esemény utáni tabletta felírását szülői beleegyezés nélkül az orvos egyedi mérlegelés alapján dönti el. Ha már betöltötted a 14. életévedet, akkor jogilag korlátozottan vagy cselekvőképes. Egészen 16 éves korodig még mindig csak szülői beleegyezéssel mehetsz nőgyógyászhoz, és a szülődnek bele is kell egyeznie a vizsgálatba, nem dönthetsz egyedül, de mindenről tájékoztatniuk kell téged. Bármi is fog következni, mindenről ki kell kérniük a véleményed. E nélkül, jog szerint nem vizsgálhat meg a nőgyógyász.

Fontos tudni, hogy a fogamzásgátló tabletta a nem kívánt terhességtől véd meg és nem a szexuális úton terjedő betegségektől. Az óvszer használata ezért nem hagyható el legtöbbször.

Esemény utáni tablettát fel lehet íratni, ha még kiskorú vagyok?

A sürgősségi (vagy köznapi nyelven “esemény utáni) tabletta csak orvosi vényre kapható, valamint léteznek sürgősségi fogamzásgátló ambulanciák, ahol ilyen típusú segítség kérhető.

Az esemény utáni tablettánál a nőgyógyász szakorvos dönti el, hogy igényli-e a szülői beleegyezést a tabletta felírásához. Mivel csak receptre kapható, nem lehet (és nem is tanácsos) kihagyni a szakorvost. Háziorvos is felírhatja, de ott is valószínűleg szükség lesz a szülői beleegyezésre. 14 éves kor alatt mindenképpen szükséges a szülő beleegyezése.

Végeztethetek HIV szűrést?

Az Országos STD Centrumban a HIV szűrés anonim (név nélküli) és ingyenes, hasonlóan a szifilisz szűréshez. Magyarország az alacsony fertőzöttség országok közé tartozik, hazánkban államilag finanszírozott, korszerű terápiás kezelésben részesülnek a HIV-fertőzöttek. Az országos centrum mellett, minden megyében működik anonim, ingyenes szűrőállomás, sőt négy városban – Budapesten, Debrecenben, Miskolcon és Pécsen – a HIV-fertőzötteket ellátó központ (úgynevezett decentrum) is, de elméletileg a bőr-és nemibeteggondozók is végeznek szűrést. Mivel anonim a teszt, nem kérnek semmilyen adatot rólad, vagy iratot, és a teszt (ami vérvétellel jár) előtt elbeszélgetnek veled, miért gondolod, hogy fertőzött lehetsz, miért szeretnél szűrésen részt venni.

További információkat itt találsz:

Kapcsolódó jogszabályok:

  • Magyarország Alaptörvénye
  • Az ENSZ Gyermekjogi egyezménye
  • Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény
  • Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. Törvény
  • 60/2003. (X. 20.) ESzCsM rendelet az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről

További olvasnivalók:

Cikk
Buli & Ártalomcsökkentés

Ebben a cikkben néhány hasznos tanácsot olvashatsz, amit érdemes bulizás előtt megfogadnod!

Elolvasom Read more
Cikk
Hogyan segíthetsz egy társadnak, barátodnak, ha bajban van, ha bántották?

Talán veled is előfordult már, hogy valakin észrevetted, hogy nincs jól, és aggódni kezdtél érte. Segítünk, hogy segíthess!

Elolvasom Read more
Cikk
Egy app az erőszakról – UNICEF HelpAPP

Az UNICEF Magyarország HelpAPP alkalmazásának segítségével megtanulhatod felismerni az erőszak különböző típusait, és megoldási javaslatokat is találsz nehéz helyzetekre.

Elolvasom Read more