Mi a baj a pornóval? – Tévhitek és leleplezés

Pornónak számít minden olyan kép, videó, szöveg, amely szexuális vágy felkeltésére szolgál. Ezek a tartalmak 18 éven felüliek számára készülnek, de a legtöbb gyerek találkozik velük 18 éves kora előtt – akár véletlenül, akár direkt –, és gyakran használja ezt információforrásnak. Ezért fontos arról beszélnünk, hogy a pornóban mi valóság, és mi szól inkább a hatás fokozásáról, a manipulációról. Most a legismertebb, pornóval kapcsolatos tévhiteket olvashatod el, és azt, hogy hogyan működnek ezek a dolgok valójában.

Mindenki szőrtelen, vagy csak tökéletesen vágott szőrrel rendelkezik

Az emberek szőrösek. Van szőr a hónaljunkon, a nemi szervek környékén, a fenék körül, lábakon, karokon, háton és sokszor a hason is. A pornóban szereplő szőrtelenség általában profi kozmetikusok munkájának köszönhető. A valóságban sokan érzik jól magukat szőrrel a testükön, de előfordul, hogy valaki szőrbenövéssel küzd, és van olyan is, aki szőrtelenül érzi magát komfortosan. A valóságban bárhogy is legyél vele, az a fontos, hogy jól érezd magad szőröstül-bőröstül, kívül-belül: viseld úgy a szőrzeted, hogy neked kényelmes legyen – és hagyd a partnerednek is, hogy a számára legjobb megoldást válassza.

Mindenkinek extrém méretei és tökéletes alakja van

A pornófelvételek előtt legtöbbször meghallgatásokat tartanak, ahol a legnagyobb pénisszel rendelkező férfiakat választják ki szereplőknek. Ez hasonlóan igaz a nőkre is, azonban náluk nagyon gyakran plasztikai műtét előzi meg ezeket a szerepléseket: mellnagyobbítás, száj- vagy fenékfeltöltés. Gyakran még a nemi szerveket és a végbélnyílást is plasztikáztatják. Ezeken kívül pedig általában tökéletesre sminkelt színészeket láthatunk. De a hétköznapi emberek teste nem ilyen tökéletesre cenzúrázott. Ahogy a pornószínésznők alakja is nagyon ritka, a pornóban látott péniszméretek is.Azt is jó, ha tudod, hogy a pornószínészek gyakran folyamatos fizikai fájdalmak között élik az életüket. Illegális szereket, drogokat használnak azért, hogy el tudják viselni a feléjük támasztott irreális elvárásokat. A pornófilmekben való részvételük rányomja a bélyeget az életük minden területére.

Mindenki tökéletesen alakítja a legakrobatikusabb pózokat is

A pornófilmekben általában sokféle, változatos pózt mutatnak be, amit a színészek tökéletesen valósítanak meg, közben nem görcsöl be a lábuk, nem zsibbad el a karjuk, nem kell kimenni pisilniük…
A valóságban sok gyakorlás és kísérletezés szükséges, mire egy pár megtalálja a nekik tetsző pozíciókat, ugyanis ezek a testi adottságaiktól függően mindenkinél kicsit másak. Ami az egyiknek kényelmetlen, a másiknak lehet a kedvence. Azonban nem kell akrobatának lenni a jó szexhez. Az a fontos, hogy egy pár mindkettőjük számára tetsző pózokkal kísérletezzen, és ne erőltessen olyat, ami fájdalmas vagy kényelmetlen bármelyikőjüknek.

A férfiak órákig bírják, míg a nők gyorsan és többször is elélveznek egy együttlét alatt

A pornóban a színészek akár órákig is bírják stabil merevedéssel, a nők pedig hangosan és akár többször is elélveznek. A valóságban egy átlagos együttlét lehet, hogy csak pár percig tart, és előfordulhat, hogy valamelyik félnek nehezebben vagy egyáltalán nem lesz orgazmusa. Ilyenkor jó, ha meg tudják beszélni, hogy neki mi esik jól, és hogyan tud orgazmust átélni.  Általában ez összetettebb annál, mint hogy a pénisz behatolástól számított pár perc alatt elélvezzen valaki. Sokszor játszanak benne szerepet lelki és testi tényezők is: például fáradtan és szomorúan általában nehezebben jutnak el az emberek az orgazmusig. A szex célja ráadásul nem kizárólag az orgazmus. Lehet nagyszerű, intimitást fokozó élmény az orgazmus nélküli együttlét is.

Nincs szükség óvszerre, vagy más fogamzásgátló eszközre

Kevés pornófilmben látni óvszert, a legtöbben csak egymásnak esnek a szereplők.  A valóságban azonban óvszer használata nélkül bármilyen nemi betegséget el lehet kapni, ha valakinek a partnere fertőző. Erről sokszor nem is tudnak az érintett felek. Ha pedig ez a veszély nem is fenyeget, a nem tervezett terhesség elkerülése érdekében mindenképpen fontos fogamzásgátló eszközt alkalmazni – nem csak a lányoknak! Az abortusz és a sürgősségi tabletta nem számít fogamzásgátló módszernek.

A nők és férfiak is mindent élveznek, amit a másik csinál velük. Lehet ez akár fájdalmas, vagy megalázó is.

A pornófilmekben színészek játszanak. Akkor is élvezetet mutatnak, amikor valójában nem esik jól nekik vagy fájdalmas számukra az, ami történik velük. Gyakran látni erőszakos jelenetet: hajhúzást, fojtogatást, fájdalomokozást valamilyen eszközzel vagy akár konkrét nemi erőszak megjelenítését. Ezeket sokszor látszatra élvezik a résztvevők, mások szenvednek. Nagyon fontos mindenkinek tudnia, hogy az erőszak a hatalomról és nem a szexről szól! A szex olyan kiszolgáltatott és bizalmas helyzet, amiben vigyázni kell a partnerre – ezzel visszaélni és bántani őt sohasem oké. A pornóban a szex sokszor jelenik meg büntetés eszközeként. A való életben ez sincs rendben! A szexnek mindig kölcsönös beleegyezésen és tiszteleten kell alapulnia, egymás szükségleteit figyelembe véve.

A kommunikáció nem fontos, mindenki csinálja, amit gondol, a másik meg élvezi

A pornóban az emberek keveset beszélnek, és ha igen, akkor is inkább izgató mondatok hangzanak el közöttük. A valóságban azonban a jó szexhez elengedhetetlen a kommunikáció. Fontos előtte beszélnie arról a párnak, hogy milyen fogamzásgátló módszert fognak használni, és közben is szükséges arról kommunikálni, ha valami nem esik jól, másképp esne jól, vagy nagyon jól esik valamelyikőjüknek. A pornófilmben pornószínészek játszanak. Ahogy a romantikus filmekben az esőben, hegedűzenével kísért csókjelenet sem valós a hétköznapokban, a pornóban látott jelenetek sem úgy történnek a valóságban. Az emberek sokszor ügyetlenkednek, megszakítják az együttlétet pl. ivással, pisiléssel vagy óvszer felhúzásával, esetleg elalvással.

A szex a hétköznapokban olyan, mint a pornóban

Előfordul, hogy nem sikerül elélvezni, vagy az egyik félnek elmegy a kedve közben, esetleg külső tényezők – egy benyitó családtag vagy telefoncsörgés – szakítja félbe az együttlétet. A párok számára idő, amíg összeszoknak, és megismerik, hogy mi esik jól a másiknak. A kommunikáció és a tisztelet pedig elengedhetetlen alapja a jó szexnek.

Ha már elkezdtük, nem lehet nemet mondani

A filmekben gyakran előfordul kényszerítés, illetve olyan mondatok is elhangzanak, hogy ha már elkezdtük, be kell fejezni. Ez nem igaz. Mindig, az együttlét bármilyen szakaszában lehet nemet mondani! Ha valami olyan történik, ami valakinek nem oké, nem esik jól neki, vagy bármi miatt abba szeretné hagyni, bármikor mondhat nemet! Kérhet valaki olyat, amit a másik nem szeretne, erre pedig mindig lehet az a válasz, hogy nem. A nemet pedig el kell fogadni és tiszteletben tartani. Ha mégis az akarat ellenére folytatódik az együttlét, az már nem szex, hanem erőszak. Az erőszak nem a szexről, szerelemről szól, hanem a hatalomról.

A pornóval kapcsolatban ne feledd: azért készült, hogy szexuális izgalmat váltson ki, és nem azért, hogy a valóságot mutassa meg!

További olvasnivaló a témában

Cikk
Buli & Ártalomcsökkentés

Ebben a cikkben néhány hasznos tanácsot olvashatsz, amit érdemes bulizás előtt megfogadnod!

Elolvasom Read more
Cikk
Egy app az erőszakról – UNICEF HelpAPP

Az UNICEF Magyarország HelpAPP alkalmazásának segítségével megtanulhatod felismerni az erőszak különböző típusait, és megoldási javaslatokat is találsz nehéz helyzetekre.

Elolvasom Read more
Cikk
Hogyan segíthetsz egy társadnak, barátodnak, ha bajban van, ha bántották?

Talán veled is előfordult már, hogy valakin észrevetted, hogy nincs jól, és aggódni kezdtél érte. Segítünk, hogy segíthess!

Elolvasom Read more