Buli & Ártalomcsökkentés

Ha bulizni mész…

Az alábbiakban fiataloknak mutatjuk be azt, hogy milyen kérdéseket érdemes feltenni  egy-egy olyan este előtt, melyen szórakozni indulsz.

Ha bulizni mész, legyen terved. Hova fogsz menni bulizni? Kikkel fogsz bulizni? Hogyan érsz haza a buli végén? Ki az akit felhívhatsz, ha helyzet van?

Használd a szociális hálód. Ez azt jelenti, hogy ha barátokkal vagy társasággal mész bulizni, akkor lehet a csoportból akár valakivel, valakikkel előre megbeszélni, hogy ez idő alatt kölcsönösen odafigyeltek egymásra, a biztonságos hazatérést is beleértve. Mindenről tudjon egy megbízható barátod. Soha nem tudhatod, mikor lehet szükséged segítségre vagy támogatásra. Ne habozz segítséget kérni, segítséget hívni!

Vigyázz a testedre, gondoskodj a szervezetedről! Ha ki vagy melegedve, függetlenül, hogy széttáncoltad magad, soha ne felejts el bio-szünetet tartani, vizet inni, leülni és pihenni és némi harapnivalót fogyasztani. A tested mindezekért később hálás lesz.

Vigyázz másokra! Ha látsz valakit, hogy nincs rendben vagy segítségre lehet szüksége, legyél barátságos, és ajánld fel, hogy segítesz megkeresni a társait, a szervezőket vagy a hivatásos segítőket. Ne hagyj senkit magára, amíg oda nem ér a felnőtt segítség!

Vigyázz az olyan emberekkel, akik megpróbálják kihasználni mások magatehetetlenségét.

Tiszteld a körülötted lévő emberek határait! Segíts mindenki számára a biztonságos terek létrehozásában, mert bulizni akkor a legszórakoztatóbb, ha a sokféleségünk vagy éppen különbözőségünk figyelembevételével élvezheted.

Az ártalomcsökkentéssel együtt biztonságosabb környezetet teremthetünk mindenki számára, és igen, így életeket is menthetünk!

További olvasnivalók

Cikk
Egy app az erőszakról – UNICEF HelpAPP

Az UNICEF Magyarország HelpAPP alkalmazásának segítségével megtanulhatod felismerni az erőszak különböző típusait, és megoldási javaslatokat is találsz nehéz helyzetekre.

Elolvasom Read more
Cikk
Hogyan segíthetsz egy társadnak, barátodnak, ha bajban van, ha bántották?

Talán veled is előfordult már, hogy valakin észrevetted, hogy nincs jól, és aggódni kezdtél érte. Segítünk, hogy segíthess!

Elolvasom Read more
Cikk
Mi a baj a pornóval? – Tévhitek és leleplezés

A pornófilmek nem a valóságot mutatják, de könnyen megtévesztenek bárkit. Ebben a cikkben leleplezzük a tévhiteket.

Elolvasom Read more