Mivel kezdjük a szexuális nevelést? – 2. rész, a fehérneműszabályról

A szexuális nevelés nem azt jelenti, hogy már egészen kiskorban a szexről beszélünk a gyerekeknek, hanem azt, hogy szinte a kezdetektől olyan, életkorának megfelelő ismeretekkel látjuk el, amik segítik a biztonságát és a fejlődését, mérsékeljük azokat a káros hatásokat, amik a médiából, vagy akár a kortársaitól érhetik, és bizalmi kapcsolatot építünk ki a szülő-gyerek viszonyban.

Az óvodások, kisiskolások esetében három olyan dolgot is taníthatunk a gyerekeknek, amik a későbbiekben elősegítik az ő biztonságukat: szabadítsuk meg őket a kötelező pusziosztástól, tanítsuk meg nekik a bugyiszabályt, és segítsünk abban, hogy meg tudják különböztetni a jó és rossz titkokat egymástól.

A fehérneműszabály lényege, hogy a gyerekeknek már egészen kis korukban, 2-3 évesen megtanítjuk azt, hogy a testüknek azokhoz a területeihez, amit fehérnemű, tehát bugyi, vagy trikó fed, senki nem érhet hozzá engedély nélkül. Természetesen a gyerekek gondozása közben, vagy az orvosi vizsgálatok során nem kerülhetők el ezek a területek, de nagyon fontos, hogy a szülő, gondviselő vagy szakember ilyenkor pontosan kommunikálja a gyereknek azt, hogy mit csinál és miért csinálja azt, és ezekben a helyzetekben is kérjen engedélyt a gyerektől.

A fehérneműszabály elsajátításához számtalan segítség és jó gyakorlat elérhető az interneten, videók, dalok formájában, de könyv is született már arról, hogy a legkisebbek hogyan tudják játékosan elsajátítani ezt a tudást.

További olvasnivalók

Cikk
Mivel kezdjük a szexuális nevelést? – 1. rész, a „kötelező” puszikról

A szexuális nevelésről szóló cikksorozat első részében arról írunk, hogy miért nem szabad erőltetni azt, hogy a gyerek puszit adjon vagy kapjon rokonoktól, ismerősöktől.

Elolvasom Read more
Cikk
Mivel kezdjük a szexuális nevelést? – 3. rész, a jó és rossz titkokról

A szexuális nevelésről szóló cikksorozat harmadik részében a jó és rossz titkok közti különbségtétel fontosságáról írunk.

Elolvasom Read more
Cikk
Könyvajánló szülőknek

Hat gyerekkönyv, amit a szülőknek és gyerekeknek közösen ajálunk olvasásra.

Elolvasom Read more