Hogyan készüljön fel a szülő a nehéz beszélgetésekre?

A gyermeknevelésre való felkészülést érdemes már a gyermekvállalás előtt elkezdeni, de sosem késő elkezdeni tanulni sem. A szülőknek sok dolgot kell tisztázniuk a gyereknevelési elvekkel és esetleges váratlan helyzetekkel kapcsolatban. Arról se feledkezzünk el, hogy a gyerekek számos viselkedési mintát vesznek át a szüleiktől, az első néhány év nem csak a későbbi fejlődés szempontjából meghatározó, hanem a kötődési minták kialakításában és az intimitás kezelésében is. Ez persze a szülőkre is igaz, gyakran nekik is saját mintáikkal és berögződéseikkel kell megküzdeniük a gyermeknevelés során.

A szexuális nevelési elveink kialakítása, és az egyes témák bevezetése előtt érdemes az alábbi öt kérdést a saját emlékeink alapján őszintén végiggondolnunk:

1. Mikor hallottam először a szexualitásról? Vajon az első alkalom az iskolai felvilágosító óra volt, vagy annál korábban történt? Nagyjából hányadik osztályos voltam? Alsó vagy felső tagozatos? Esetleg óvodás? Voltak olyan filmjelenetek, vagy könyvrészletek, amik erről szóltak, és én láttam vagy olvastam őket gyerekként? (Nem feltétlenül pornófilmre vagy pornográf irodalomra gondolunk itt, hanem sima játékfilmek csókjeleneteire, ágyjeleneteire, Romana regényekre és hasonlókra.)

2. Ki beszélt nekem először a szexualitásról? A szüleim, vagy más rokonok? Felnőttek? Tanárok? Esetleg idősebb testvér, unokatestvér? Az iskolában voltak olyan gyerekek, akik sokkal többet tudtak a témáról, és ezt meg is osztották a többiekkel?

3. Kaptam valamilyen kiegészítő segítséget ahhoz, hogy a témát fel tudjam dolgozni? Voltak erről szóló, gyereknyelven íródott könyveim? Olvastam az ifjúsági magazinok ezzel foglalkozó rovatait? Hozzájutottam ezekhez az újságokhoz magamtól, vagy a barátaimon keresztül? Emlékszem bármilyen hasznos anyagra, amit ezzel kapcsolatban kaptam vagy láttam valahol?

4. A fenti jellemzők közül mi az, ami egyértelműen rossz ötlet, rossz tapasztalat volt, amit máshogy csinálnék szülőként? Hogyan tudnék rajta változtatni, hogy az én gyerekemnek ez másfajta élmény legyen? Van-e ráhatásom, vagy tudok-e megelőző intézkedéseket tenni, esetleg csökkenteni a negatív hatásokat?

5. A fenti jellemzők közül mi az, ami jó emlékként, hasznos tapasztalatként maradt meg, amit szeretnék továbbvinni szülőként? Hogyan és mikor tudnám ezt beilleszteni a hétköznapjainkba?

További olvasnivalók

Cikk
Hogyan segíthetsz a gyerekednek, ha bajba került, ha bántották?

Rossz dolgok sajnos jó emberekkel is történnek. Még fájóbb, ha a saját gyerekünk az áldozat. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a hasznos tudnivalókat ilyen esetekre.

Elolvasom Read more
Cikk
Könyvajánló szülőknek

Hat gyerekkönyv, amit a szülőknek és gyerekeknek közösen ajálunk olvasásra.

Elolvasom Read more
Cikk
Hogyan segíthetsz a szexuális bántalmazás áldozatának?

A szexuális bűncselekmények áldozatai ritkán beszélnek másoknak arról, hogy mi történt velük. Ebben a cikkben elolvashatod, hogy hogyan tudsz segítséget nyújtani, ha valaki neked meséli el, mi történt vele.

Elolvasom Read more